Recomandări de la nutriționiști în perioada postului
Postul nu înseamnă doar cartofi, orez şi pâine
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 martie 2017, 06:00
Postul universal nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Trebuie să ținem seama de caracteristicile fiecărui individ care dorește să ţină post, a declarat dr. Mitko Rigov, nutriţionist la Centrul Medical pentru nutriţie medicală şi scădere în greutate sănătoasă din cadrul Spitalului Universitar Alexandrovska.
Potrivit acestuia, întotdeauna este bine ca înainte de Postul Mare să fie o zi sau două de tranziţie, când să se consume brânză de vaci, iaurt, albuș de ou, pește, fără carne.
După un post, ar trebui să se acorde, de asemenea, organismului astfel de zile de tranziție.
Femeile însărcinate au nevoie de alimente care conțin mai multe proteine, fier și calciu, care în timpul postului nu sunt prezente în cantități mari. Pentru obținerea acestora, există metode alternative – mai multe nuci, mai multe leguminoase, legume de culoare verde închis, seminţe. O bună opțiune este de a ţine postul cel mult cinci zile, a subliniat dr. Rigov.
În ceea ce priveşte copiii, specialistul bulgar a subliniat că acestora nu li se recomandă postul timp îndelungat – cel mult o săptămână sau două.
Este necesar ca micuţii care ţin post să mănânce fasole, grâu, ovăz, secară, hrișcă, paste, orez, quinoa. Părinţii trebuie să fie, de asemenea, conștienți de starea generală de sănătate, trebuie să știe dacă există un deficit de fier, susţine medicul bulgar. Atunci când se ţine post, în special atunci când se consumă zaharuri uşor de digerat şi făină albă, cartofi, există pericole pentru persoanele cu predispoziţie la obezitate şi care au probleme metabolice, putând lua foarte uşor în greutate. Lipsa cărnii și a altor alimente care oferă saţietate, fac ca aceste persoane să simtă foamea, au un apetit mai crescut în această perioadă.
Postul nu înseamnă doar consum de cartofi, orez şi pâine. Există multe alte alternative – linte, mazăre, năut, fasole verde, spanac, dovlecei, legume congelate, conopidă, broccoli, ciuperci. La toate aceste alimente se pot adăuga din când în când şi cartofi. Pot fi consumate cereale, nucă de cocos, soia, lapte de migdale. Sucurile de fructe şi legume, nucile, semințele, fructele pot face ca dieta să fie bine echilibrată. De asemenea, trebuie avută în vedere o cină moderată, a mai spus specialistul în nutriţie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.