Ascultă Radio România Cluj Live

De ce e bine să ”facem foamea” o zi în fiecare lună

De ani de zile se desfăşoară cercetări în domeniul dietetic la nivel mondial.

De ce e bine să ”facem foamea” o zi în fiecare lună
Foto: De ce e bine să ”facem foamea” o zi în fiecare lună

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2017, 06:00

Oamenii de ştiinţă înfometează şoarecii de laborator și sunt uimiţi de rezultatele: cei mai în vârstă întineresc, se vindecă de boli cum ar fi cancerul şi demenţa, iar speranţa lor de viaţă este de două mai mare în comparație cu şoarecii care mănâncă mult.

Care este secretul acestui fenomen al foamei?

Potrivit cercetătorilor, toate ființele vii sunt echipate cu mecanisme care le ajută să supraviețuiască în condiții dificile, atunci când nu există niciun aliment. Corpul fiarelor flămânde trece la utilizarea rezervelor interne de nutrienți. Rolul principal începe să-l joace așa-numitul metabolism intracelular care curăţă celulele şi ca urmare contribuie la prelungirea vieții.

Aceasta regulă se aplică şi la oameni. Acesta este motivul pentru care mulți nutriționiști recomandă ca o dată pe săptămână sau pe lună să nu mâncăm nimic. Experții au declarat că foamea moderată provoacă mai puțin stres, și acesta, la rândul său, întărește imunitatea și vindecă organismul.

Pentru a ne bucura de beneficii, nu trebuie să „facem foamea” de multe ori, fiind suficientă doar o zi pe lună.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate