„Grevă la nivel mondial” de 8 martie
Au numit-o „greva femeilor”, deoarece e clar că anul acesta ziua de 8 martie nu va fi la fel ca în ceilalţi ani, doar o sărbătoare a mimozelor și a bomboanelor de ciocolată, ci o zi de luptă adevărată pentru demnitatea femeilor. Demnitate care înseamnă în primul rând locuri de muncă, paritate salarială, lipsa violenței și a sexismului.
Articol editat de cristina.rusu, 7 martie 2017, 15:00
O „grevă la nivel mondial„, la care au aderat 40 de țări din întreaga lume, (inclusiv Women’s March din Washington), şi în care fiecare femeie în parte, dar şi toate categoriile profesionale și sindicatele, vor decide felul în care se vor exprima.
Unii vor opta pentru o grevă în mod tradițional, adică nu vor lucra (în Italia au aderat deja sindicatele Cgil ale școlii și ale Funcției Publice), alţii vor face adunări la locurile de muncă, vor participa la parade, la flash-mob, vor ţine conferinţe, fiecare în felul său, în mii de moduri diferite. O grevă care a fost lansată cu câțiva ani în urmă de femeile din Rosario, în Argentina, care va fi concretă și simbolică în același timp, „productivă și reproductivă”, așa cum spun organizatoarele, pentru a demonstra că dacă femeile se opresc, se oprește şi lumea.
În Franța de exemplu, lucrătoarele vor sta cu braţele încrucişate timp de un minut pentru a protesta împotriva diferenței salariale. În Italia – explică Loredana Taddei de la CGIL – sindicatul ne-a indicat să organizăm întruniri în toate locurile de muncă şi acolo unde este posibil şi grevă, pentru a pune accentul pe tema muncii și pentru a restitui adevărata semnificaţie a zilei de 8 martie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.