Practicarea saunei ne protejează împotriva demenței
Frecventarea asiduă a saunei ar exercita un efect protector împotriva riscului de demenţă, susţine un studiu realizat de cercetători finlandezi de la University of Eastern Finland.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 martie 2017, 06:00
În această ţară europeană, sauna joacă un rol major în stilul de viață şi deci nu este deloc exclus ca autorii studiului să fi fost inspiraţi de acest obicei foarte sănătos. Cercetări anterioare au evidențiat beneficiile saunei asupra sănătăţii cardiovasculare, precum şi un efect foarte interesant asupra sănătăţii mintale.
Cercetătorii au explorat de fapt un studiu de lungă durată consacrat factorilor de risc de boli cardiovasculare, din care au extras informațiile prezentate aici. Ei au determinat rata de frecventare a saunei la circa 2.000 de bărbați de vârstă mijlocie, împărțiţi în trei grupe: saună o dată pe săptămână sau mai puțin, de două sau de trei ori pe săptămână, de patru ori sau mai mult.
Aceste date au fost încrucișate cu diagnostice de Alzheimer şi alte tipuri de demență. Rezultatul arată că, în comparație cu o frecvență redusă, o practicare asiduuă a saunei (de 4 -7 ori pe săptămână) a redus cu 66% riscul de a dezvolta demenţa. O observație foarte surprinzătoare, pe care experții finlandezi încearcă să o explice printr-o dublă ipoteză:
1) beneficiul cardiovascular al saunei se repercutează asupra sănătăţii mintale
2) aceste şedinţe de saună acționează într-un mod foarte favorabil asupra bunei dispoziţii, prin relaxare, efect anti-stres, relația de grup, cu consecințe pozitive pentru creier. La care se adaugă, fireşte, şi alte elemente asociate cu stilul de viață. Este posibil, dar autorii consideră totuşi că sauna ca atare este cea care aduce un real beneficiu organismului uman.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.