Ascultă Radio România Cluj Live

Cadouri inspirate în luna lui mărţişor: un ghiveci de flori comestibil

Cum ai reacţiona dacă bucătarul şef al restaurantului unde alegi să mănânci, ţi-ar recomanda un ghiveci de flori? L-ai privi suspicios, ai ridica o sprânceană, te-ai supăra sau ai crede că glumeşte? Varianta corectă, cel puţin atunci când ai de-a face cu chef Adrian Szucs, e să îl întrebi cu ce băutură poate fi servit ghiveciul recomandat.

ghiveci de flori comestibil
Foto: ghiveci de flori comestibil

Articol editat de Carmen Sas, 12 martie 2017, 06:00

Bucătarul şef, Adrian Szucs, a pregătit un meniu special pentru îndrăgostiţi şi pentru toţi cei care iubesc farmecul şi zilele speciale ale lunii martie.

Bucătarul şef, Adrian Szucs

Bucătarul şef, Adrian Szucs

Creaţia nonconformistului bucătar sălăjan, Adrian Szucs, pasionat, printre altele, de rock şi de motociclete, a stârnit nu doar curiozitatea clienţilor restaurantului în care lucrează, ci şi apetitul acestora. Profund justificate reacţiile acestora:

Am pregătit un ghiveci comestibil din trei tipuri de pământ, construit din orez negru, mămăligă cu cărbune vegetal şi cu boabe de porumb prăjit, un alt tip de pământ a fost plămădit din ciuperci cu ceapă roşie şi maioneză; mai este sparanghel, ciuperci asiatice, muguri, andivă roşie, germeni de mazăre sau flori comestibile. Iarba am construit-o din busuioc şi ghimbir, râmele le-am făcut din baby-ţipar (peşte ţipar foarte mic) iar bolovanii sunt din cartofi daţi cu spray colorant, am pus şi germeni de sfeclă, de fapt tot ce vedeţi pe farfurie, colorat şi spectaculos, este comestibil. 

Surprizele s-au ţinut lanţ în farfurie cu un alt preparat:

Am construit „Pădurea fermecată” şi am făcut să fie comestibilă: adică am folosit muşchiuleţ de porc pe care l-am dat printr-o crustă de ierburi, din bucăţile de antricot am făcut butucii din pădure, frunzele din pădure sunt din chipsuri de rădăcină de pătrunjel, însoţite de un sos de foi gras şi un sos de mango dar şi de salată din rucola, valeriană, spanac şi merişoare; de fapt totul este legat de primăvară, natură şi veselie pentru că, nu-i aşa, când vedem soarele şi noi suntem mai fericiţi!    

Nu am uitat nici de desert, pentru care am pregătit o supă rece de căpşuni cu bezea şi cu căpşuni trase în ciocolată, învelite într-o cremă de mentă. 

Adrian Szucs crede că bucuria unui om trebuie să se regăsească şi în farfurie, de aici şi ideea de a prepara o mâncare inspirată din frumuseţile primăverii.

 

text: Adrian Lungu/foto: facebook Adrian Szucs

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor