Ascultă Radio România Cluj Live

Cadouri inspirate în luna lui mărţişor: un ghiveci de flori comestibil

Cum ai reacţiona dacă bucătarul şef al restaurantului unde alegi să mănânci, ţi-ar recomanda un ghiveci de flori? L-ai privi suspicios, ai ridica o sprânceană, te-ai supăra sau ai crede că glumeşte? Varianta corectă, cel puţin atunci când ai de-a face cu chef Adrian Szucs, e să îl întrebi cu ce băutură poate fi servit ghiveciul recomandat.

ghiveci de flori comestibil
Foto: ghiveci de flori comestibil

Articol editat de Carmen Sas, 12 martie 2017, 06:00

Bucătarul şef, Adrian Szucs, a pregătit un meniu special pentru îndrăgostiţi şi pentru toţi cei care iubesc farmecul şi zilele speciale ale lunii martie.

Bucătarul şef, Adrian Szucs

Bucătarul şef, Adrian Szucs

Creaţia nonconformistului bucătar sălăjan, Adrian Szucs, pasionat, printre altele, de rock şi de motociclete, a stârnit nu doar curiozitatea clienţilor restaurantului în care lucrează, ci şi apetitul acestora. Profund justificate reacţiile acestora:

Am pregătit un ghiveci comestibil din trei tipuri de pământ, construit din orez negru, mămăligă cu cărbune vegetal şi cu boabe de porumb prăjit, un alt tip de pământ a fost plămădit din ciuperci cu ceapă roşie şi maioneză; mai este sparanghel, ciuperci asiatice, muguri, andivă roşie, germeni de mazăre sau flori comestibile. Iarba am construit-o din busuioc şi ghimbir, râmele le-am făcut din baby-ţipar (peşte ţipar foarte mic) iar bolovanii sunt din cartofi daţi cu spray colorant, am pus şi germeni de sfeclă, de fapt tot ce vedeţi pe farfurie, colorat şi spectaculos, este comestibil. 

Surprizele s-au ţinut lanţ în farfurie cu un alt preparat:

Am construit „Pădurea fermecată” şi am făcut să fie comestibilă: adică am folosit muşchiuleţ de porc pe care l-am dat printr-o crustă de ierburi, din bucăţile de antricot am făcut butucii din pădure, frunzele din pădure sunt din chipsuri de rădăcină de pătrunjel, însoţite de un sos de foi gras şi un sos de mango dar şi de salată din rucola, valeriană, spanac şi merişoare; de fapt totul este legat de primăvară, natură şi veselie pentru că, nu-i aşa, când vedem soarele şi noi suntem mai fericiţi!    

Nu am uitat nici de desert, pentru care am pregătit o supă rece de căpşuni cu bezea şi cu căpşuni trase în ciocolată, învelite într-o cremă de mentă. 

Adrian Szucs crede că bucuria unui om trebuie să se regăsească şi în farfurie, de aici şi ideea de a prepara o mâncare inspirată din frumuseţile primăverii.

 

text: Adrian Lungu/foto: facebook Adrian Szucs

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect