Continuă negocierile pe proiectul legii salarizării unitare
Negocierile pe proiectul legii salarizării unitare continuă, săptămâna aceasta, cu discuţii tehnice şi întâlniri între ministrul Muncii şi sindicate mai mici din sectorul bugetar, astfel încât, până la sfârşitul lunii, documentul să fie finalizat.
Alice Georgescu a sintetizat negocierile de săptămâna trecută cu federaţiile sindicale mari din sănătate, ordine publică, învăţământ şi cultură:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 martie 2017, 09:17
Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a început luni, 6 martie, discuțiile cu sindicaliștii pe proiectul legii salarizării unitare, primii care care venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii și siguranței publice. După mai multe ore de discuții și propuneri făcute la legea salarizării unitare, sindicaliștii au plecat de la Ministerul Muncii amenințând că vor ieși în stradă.
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual:
Nemulţumirea noastră este nerespectarea acelui salariu de bază minim brut, respectiv aplicarea sporurilor pe bază de pontaj şi în Ministerul de Interne, aşa cum se face în Ministerul Sănătăţii, sau în Ministerul Învăţământului.
Sindicaliştii din Sănătate şi Asistenţă Socială au intrat marţi dimineaţă, 7 martie, la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, care, după mai bine de două ore, au ieşit mulţumiţi de creşterile salariale din sistem. Medicii şi asistentele medicale vor beneficia de creşteri în medie de 56%, cele mai mari salarii urmând să ajungă la 15 mii de lei, în următorii patru ani.
În ceea ce priveşte profesorii, majoritatea vor avea salarii mai mari cu peste 50%. Salariile debutanţilor din sistemul preuniversitar vor fi dublul salariului minim pe economie, ajungând la aproximativ 3.500 de lei brut pe lună.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret:
Vor fi colegi, vor fi funcţii didactice, didactice auxiliar şi nedidactice, care vor beneficia de creşteri mai mari, alţii de creşteri mai mici, dar media va fi pe undeva pe la 56%.
Printre noutăţile pe care le va aduce proiectul de lege se numără: acordarea a două norme de hrană pentru toţi bugetarii, care vor fi echivalentul a câte un salariu minim pe economie şi a unui aşa-intitulat voucher de vacanţă.
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii:
Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci, în nivelul sporurilor, trebuie să fie prinse pentru toată lumea.
Întâlnirile pentru elaboarea proiectului de lege privind salarizarea unitară vor continua şi în săptămâna următoare.
Radio România Actualități