Roboţi care vorbesc cu copiii sau stupi inteligenţi la Hackaton-ul de la Cluj
Cluj Napoca îşi întăreşte poziţia atunci când vine vorba despre tehnologie şi inovaţie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 martie 2017, 10:09
Zeci de tineri au definitivat proiectele lor şi au pregătit, timp de 24 de ore, aplicaţiile create de ei pe care le-au prezentat la un Laborator al inovaţiilor. De la roboţi care vorbesc cu copiii cu deficienţe de vedere, treceri de pietoni iluminate sau stupi inteligenţi ori sisteme de iluminat al străzilor, au fost prezentate unui juriu.
Aplicaţiile cele mai bune vor fi promovate la Bucureşti, unde creatorii lor speră să întâlnească un investitor care să îi ajute să le dezvolte afacerile.
Peste 20 de echipe au luat parte la Laboratorul de Inovaţii de la Cluj Napoca. Tinerii au avut parte de 24 de ore în care să îşi perfecţioneze aplicaţiile. La un astfel de eveniment, tinerii pot afla cum să devină antreprenori şi cum pot dezvolta o afacere cu produsele create chiar de ei.
Pe perioada evenimentului, tinerii au venit cu foarte multe întrebări, mentorii au fost asaltaţi, ceea ce înseamnă că erau pregătiţi să înceapă lucrul dar aveau foarte multe curiozități şi nevoi pe care ne bucurăm să le putem satisface aici şi să îi ajutăm. (Roxana Rugină, coordonator Innovation Labs)
Antoniu Vulpe provine dintr-o familie de medici şi este student la informatică. Tânărul a dorit să vină în ajutorul tatălui său, care este oftalmolog şi a creat cu echipa lui nişte ochelari care pot ajuta în tratamentul ambiopiei şi strabismulu:
M-am inspirat de la tatăl meu şi am venit cu ideea aceasta. Există o afecţiune numită ambilopia, creierul se dezobișnuiește să folosească un ochi pentru că e mai slab şi noi trebuie să îl facem să îl folosească. Cu un software forţăm creierul să folosească ochiul mai slab. De exemplu, vede anumite obiecte care nu le vede cu celălalt ochi şi astfel putem da tratamentul necesar. (Antoniu Vulpe, student la informatică)
Tony speră ca invenţia lui să fie autorizată şi din punct de vedere medical, astfel ca să poată ajuta mii de români să scape de multe boli oftalmologice.
La o altă masă l-am întâlnit pe Andrei, care provine dintr-o familie de apicultori şi împreună cu prietenii lui au creat aplicaţia Bee Byte, o tehnologie care oferă soluţii hardware şi software pentru monitorizarea stupilor. Aplicaţia ajută apicultorii să adune date despre albine dar şi să comunice între ei. Produsul creat de ei este pentru stupine medii şi mijlocii dar se integrează foarte bine şi pentru fermele apicole foarte mari:
Apicultorii au unele probleme pentru că sunt unele observaţiipe care nu le pot face cu ochiul liber: una este greutatea, celelate sunt umiditatea şi temperatura, ce construim noi este un cântar inteligent care va transmite apicultorului greutatea şi o va putea transmite pe telefonul lui mobil chiar şi la distanţă şi avem un senzor de umiditate şi temperatură introdus în stup, pe ramă, pentru a vedea umiditatea din interiorul stupului.
Juriul a ales 8 aplicaţii dintre cele aduse de tineri la Hackaton-ul de la Cluj. Cu toţii speră ca statul să sprijine cu specialişti pe fonduri europene micile lor afaceri, asfel ca aplicaţiile lor să devină cunoscute în toată lumea.
Tiberiu Szasz
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.