Ceaikovski pe înțelesul tuturor la Colegiul Academic
Două dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ceaikovski: „Marş Slav” şi uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”, vor fi prezentate şi explicate publicului interesat, la Filarmonica de Stat „Transilvania”. Pentru poveşti, invitat este actorul Teatrului de Păpuşi Puck – Ionuţ Constantinescu, care va completa parcursul momentelor muzicale cu explicaţii atractive pentru copii.
Articol editat de Carmen Sas, 15 martie 2017, 13:30
Concertul pentru tineret se va desfășura sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.
Evenimentul va avea loc vineri, 17 martie, de la ora 13:00, la Colegiul Academic.
Concertele pentru tineret fac parte din obiectivele Filarmonicii încă de la înfiinţarea instituţiei. Ele au luat forme diferite, de la un directorat la altul, scopul lor însă a fost mereu acelaşi: de a ne “creşte” şi de a ne forma publicul de mâine, de a ne asigura că vom avea săli pline la concerte şi pe viitor.
La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj, iar din această stagiune, Gabriel este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (Aurora Classical Festival).
Ionuţ Constantinescu este actorul secţiei române a Teatrului de Papuşi Puck, fiind protagonist al unor spectacole importante din repertoriul ultimelor stagiuni: Danilă Prepeleac, Pinocchio, Aleodor Împărat. De curând a obţinut premiul de interpretare al Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie Impuls, organizat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti, pentru rolul Jumătate-de-Om-Călare-pe-Jumătate-de-Iepure-Şchiop din spectacolul Aleodor Împărat, după Petre Ispirescu, regia Decebal Marin.
Vineri, 17 martie, ora 13
Colegiul Academic
Concert pentru tineret
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Gabriel Bebeşelea dirijor
Ionuţ Constantinescu moderator
Piotr Ilici Ceaikovski
Marş slav, op. 31
Uvertura-fantezie Romeo şi Julieta
Carmen Sas/Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Concert realizat în parteneriat cu Teatrul de Păpuşi Puck.
Vineri, 17 martie, ora 13
Colegiul Academic
Concert pentru tineret
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Gabriel Bebeşelea dirijor
Ionuţ Constantinescu moderator
Piotr Ilici Ceaikovski
Marş slav, op. 31
Uvertura-fantezie Romeo şi Julieta