Oficialitățile române se implică în cazul femeilor agresate din Italia
O delegaţie a Guvernului României va merge miercuri, 15 martie, în Italia, după ce presa britanică a relatat despre exploatarea şi agresiunile sexuale la care sunt supuse româncele care muncesc în fermele din Sicilia.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 martie 2017, 10:04
Grupul oficialilor români va fi condus de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.
De asemenea, în urma discuţiilor de marți, 14 martie, din Senat, şi parlamentarii au decis să trimită în Italia o delegaţie care să discute cu omologii lor despre situaţia româncelor ţinute în sclavie.
În lipsa informării, dar şi a comunicării, românii cad victime exploatării, muncii la negru, iar în cazul femeilor, abuzurilor sexuale, spune Emilia Spurcaciu, reprezentantă a Asociaţiei Inca, parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia. (Amalia Bojescu, realizator)
Persoanele sunt lipsite de încredere, în primul rând, în ele, dar şi în instituţii, iar un aspect important este lipsa informaţiilor – nu sunt conştienţi că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi că au drepturi, iar acest lucru ne împiedică să îi ajutăm. (Emilia Spurcaciu)
Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, senatorul PNL Viorel Badea, preciza că o bună comunicare între parlament, guvern şi mediul asociativ poate duce la rezolvarea problemelor. (Reporter)
Ceea ce putem să facem noi este să tragem un semnal de alarmă atât la nivel public, în România, cât şi în relaţia noastră cu autorităţile italiene şi să monitorizăm şi să le dăm oamenilor încrederea că pot să comunice aceste situaţii. (Viorel Badea)
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Pastârnac, spune că autorităţile române pregătesc un plan de acţiune pe termen mediu, pentru a preveni astfel de situaţii. (Amalia Bojescu)
Încercăm să mărim asistenţa consulară în domeniul internelor şi în domeniul combaterii traficului, astfel încât să ne putem adresa victimelor, dar în acelaşi timp, să continuăm şi să intensificăm campaniile de informare pentru a preveni aceste situaţii. (Andreea Păstârnac)
Avocatul Poporului transmite că s-a sesizat din oficiu şi va întreprinde demersuri pe lângă autorităţile italiene, iar mai mulţi eurodeputaţi români au cerut autorităţilor europene să ia măsuri şi au adresat un apel preşedintelui Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, să ia public atitudine.
Corespondenta noastră în Italia, Elena Postelnicu, a mers la Ambasada României la Roma şi a stat de vorbă şi cu victime ale abuzurilor.
-Am fost bătută într-un mod bestial. Am lucrat pentru patru ani ca o sclavă, am trăit în condiţii inumane, de câte ori voiam să fug, mă ameninţa, spunea că mă va denunţa că eu i-am furat bani, am fost acuzată că am furat 200.000 de euro.
Aceste cazuri de exploatare sunt cunoscute de autorităţile române de la Roma, după cum ne confirmă ambasadorul George Bologan. (Elena Postelnicu)
Imediat după ce s-a primit acea semnalare, am reacţionat cu promptitudine, aşa cum am făcut-o în nenumărate cazuri de acest gen, care din păcate au avut loc nu doar în Puglia, ci şi în alte regiuni din Italia. Atât ataşatul pe probleme de muncă din cadrul ambasadei, cât şi un consul român care se află la Bari au luat imediat legătura cu petentul. (George Bologan)
Toate aceste demersuri au pornit după ce publicaţia britanică The Observer a publicat o anchetă cu privire la faptul că în anumite zone din Italia femeile sunt tratate ca sclave, majoritatea dintre ele fiind românce.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.