România nu are programe de calitate pentru atragerea fondurilor europene
România a reuşit să depăşească nivelul de 90 la sută în atragerea fondurilor europene pentru perioada 2007-2014, însă pentru actualul exercițiu bugetar toţi banii aşteaptă încă la Bruxelles.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 martie 2017, 10:03
Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a atras din nou atenţia că suntem deja la jumătatea perioadei de accesare a fondurilor europene şi nivelul de absorţie este ZERO.
Comisarul european are programate joi, 16 martie, înâlniri cu premierul Sorin Grindeanu şi cu mai mulţi miniştri pentru a găsi modalităţi de recuperare a întârzierilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Corina Creţu:
Odată ce instituţiile vor fi acreditate, noi suntem gata să plătim facturi. Cred că trebuie să mobilizăm şi autorităţile locale. 39 de municipii reşedinţă de judeţ au la dispoziţie milioane de euro şi nu am, din păcate, cunoştinţă că avem programe de calitate pentru cheltuirea acestor bani. (Corina Crețu)
Corina Creţu a mai anunţat că, din cauza cheltuielilor cu salarii mărite, Comisia Europeană este precaută în ce priveşte potenţiale depăşiri ale deficitului de 3% din PIB, mai ales dată fiind experienţa Greciei:
România nu este pusă sub observaţie. Există acest semn de întrebare de unde vor veni resursele şi urmează ca Guvernul României să vină cu răspunsurile adecvate. (Corina Crețu)
Comisarul european pentru politică regională a mai spus că România nu pare să aibă capacitatea de a pregăti proiecte care să folosească banii alocaţi pentru perioada 2014 – 2020.
Corina Creţu a mai anunţat că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ar putea veni la Bucureşti până la jumătatea anului pentru a marca zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.