Insula care produce energie pentru 80 de milioane de oameni
O insulă artificială, cu străzi, case şi copaci, un aeroport, un port şi chiar un lac, locuită numai de panouri solare şi turbine eoliene, pentru a produce energie verde, capabilă să „alimenteze” aproximativ 80 de milioane de persoane şi să reducă drastic emisiile de CO2 în nordul Europei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 martie 2017, 12:00
Este un proiect ambiţios şi foarte concret, care va fi dus la bun sfârşit – în 2050 – de un consorţiu de companii energetice provenind din Ţările de Jos, Danemarca şi Germania.
Insula green, care se va numi Wind Power Hub, va fi plasată în apele Mării Nordului, la 100 de kilometri în largul coastei Regatului Unit. Şi nu va fi construită din nimic: instalaţia off-shore de energii regenerabile va fi construită pe Dogger Bank, un mal nisipos deja existent de 17.000 de kilometri pătraţi. Panourile ecologice ale Olandei, Danemarcei şi Germaniei vor fi instalate numai pe o suprafaţă de 4 kilometri pătraţi. Asociaţia ecologică va fi echipată cu un număr de case potrivit pentru forţa de muncă necesară pentru a construi centrala. Va produce energie pentru şase ţări: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Norvegia şi Belgia.
Pe 23 martie, acordul pentru construcţie va fi discutat la Bruxelles. Energinet, operatorul danez de energie, speră a oaza green, cu o adâncime între 15 şi 36 de metri, să fie gata în circa 30 de ani, şi să fie urmată imediat de o a doua, construită tot în aceeaşi zonă, pentru a continua să producă tot mai multă energie din surse regenerabile. Torben Glar Nielsen, directorul tehnic al Energinet, a dezvăluit pentru The Independent că „va suna nebuneşte această treabă, un lucru demn de un film de ficţiune, dar Dogger Bank ar putea face ca energia eoliană a viitorului să fie mult mai economică şi mai eficientă„.
Copenhagen Post vorbeşte şi despre costul proiectului: circa 1,1 miliarde de euro.
Energia solară şi eoliană sunt complementare: este mai mult soare primăvara şi toamna, mai mult vânt în anotimpurile mai reci şi mai întunecate. Un sistem de energie stabil şi eficient, în viitor, va necesita exploatarea împreună a soarelui şi a mării, ambele la scară largă, mai spune Energinet.
Desigur, statele vor trebui să ajungă la un acord în politicile de management ale instalaţiei.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.