Te-ai gândit la copilul tău?
O campanie adresată părinţilor care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii în grija bunicilor sau altor persoane, este în plină desfăşurare în Satu Mare la iniţiativa Serviciului Public de Asistenţă Socială.
Articol editat de , 18 martie 2017, 07:00
Cu titlul sugestiv – Te-ai gândit la copilul tău când ai decis să pleci la muncă în străinătate – campania se referă deopotrivă la obligaţiile părinţilor şi paşii pe care aceştia trebuie să-i urmeze înainte de a pleca, precum şi copiilor, care pot afla cui se pot adresa dacă se confruntă cu probleme după plecarea părinţilor.
În Satu Mare, numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate creşte semnificativ de la un an la altul.
În prezent, în evidenţele Serviciului Public de Asistenţă Socială se află peste 800 de copii, iar reprezentanţii SPAS atrag atenţia asupra vulnerabilităţii acestora.
În multe cazuri ei sunt abandonaţi chiar şi de către cei în grija cărora sunt lăsaţi de părinţi, spune Adrian Bălaj, şeful Compartimentului de Protecţia a Copilului şi Persoanelor Vârstnice:
Peste 100 de copii din cei 800 pe care îi avem în evidenţă au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, sau părintele unic în grija căruia se află. Foarte grav este că mulţi dintre aceşti copii sunt lăsaţi în grija unor vecini sau cunoştinţe care sunt plătiţi de părinţi. Când părinţii nu mai trimit bani, aceste persoane vin cu copiii la SPAS şi ameninţă că-i lasă la noi. (Adrian Bălaj)
Pentru a preveni astfel de situaţii, dar şi pentru o mai bună informare, au fost tipărite sute de flyere şi afişe care vor fi distribuite în cadrul campaniei derulate de SPAS cu sprjinul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională:
Fiind foarte vulnerabili, copiii lăsaţi în grija unor membri ai familiilor sau la alte persoane, pot recurge la gesturi necugetate. De aceea este bine să existe un suport, atât emoţional cât şi social, iar acesta este rolul campaniei noastre. (Adrian Bălaj)
Adrian Bălaj reaminteşte faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să ţină cont şi să respecte obligaţiile stabilite prin modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului:
Cu 40 de zile înainte de a pleca, părinţii trebuie să notifice SPAS despre intenţia lor, iar procedura este una care se soluţionează printr-o sentinţă a instanţei de judecată. Persoana în grija căruia este lăsat copilul trebuie să facă parte din familia extinsă şi să facă dovada că dispune de condiţii pentru creşterea copilului. Pe durata cât copiii sunt în grija acestor persoane, SPAS monitorizează felul în care sunt îngrijiţi. (Adrian Bălaj)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.