DigitALL: Pericolul jocului Balena Albastră
Despre Balena Albastră am auzit de foarte curând. Este vorba despre un joc ce se vrea a fi fatal și de care sunt atrași în special tinerii. În realitate, este vorba, cred eu despre un fenomen mult mai grav, scos la iveală prin intermediul social media!
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 martie 2017, 13:26
În prumul rând este vorba despre un joc din Rusia, mai exact care vine din Kazahstan și Kârgâzstan.
Din păcate, jocul a pătruns rapid și în rândul tinerilor din România.
Balena albastră este un joc la care te conectezi voluntar făcându-ți cont.
Jocul constă în căutarea unei ”balene” care să-l ghideze pe participantul la acțiune pe parcursul a 50 de zile de joc. În acest timp trebuie trecute mai multe provocări.
Intrarea în joc are o singură ieșire, sinuciderea; în caz contrar, ”jucătorii” primesc amenințări diverse.
În primele zece zile jucătorii sunt îndemnați către autoflagelare, majoritatea provocărilor cerându-le să-și cresteze pe brațe diverse lucruri, cum ar fi conturul unei balene.
În zilele 11 – 20 continuă automutilarea cu înțepături dar și metode generice de provocare a durerii; de asemenea, jucătorul trebuie să asculte muzică trimisă de ”tutore”; să se urce pe diverse structuri înalte și să se uite la videoclipuri de speriat.
Zilele 21 – 30 sunt pentru discuții pe Skype cu ”balena”. Există o misiune secretă, dar și acceptarea datei morții. De asemenea, apare prima misiune de izolare socială față de restul lumii.
În zilele 31 – 49 continuă sarcinile de trezit la ora 4:20 dimineața, de uitat la videoclipuri de speriat, de tăiat pe brațe, dar și de discutat cu balenele, în timp ce izolarea socială este crucială.
Ziua 50 este și ziua cea mare, în care jucătorul va câștiga sinucigându-se.
Cuvintele celui care ar fi creat, Filip Budeikin, sună cam așa: victimele au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune. Și chiar dacă pare, nu e o glumă. Omul chiar crede ceea ce spune.
E clar că jocul are și substrat
Izolare socială și depresie, din ce în ce mai reale și mai acute pe măsură ce socialul se mută în ecranul laptopului sau al telefonului, doar că socializarea din mediile virtuale nu este suficientă pentru individ.
Chiar dacă risc să fiu criticată, trebuie să spun răspicat: părinții poartă responsabilitatea dezvoltării copilului și după ce s-au încheiat cei șapte ani de acasă! După ce ați oferit un smartphone copilului vostru, știți la ce îl folosește?
În urma uitilizării jocului de origine rusească, Balena albastră-„Blue Whale” avem în România deja o serie de cazuri care par să fie inspirate negativ de acest joc.
Au fost și sinucideri în lume, între jucătorii balenei albastre. Au fost și cazuri în care, concurenți care au vrut să renunțe au fost amenințați și șantajați; nu doar ei, ci și familiile lor.
Trebuie să vedem totul cu mult mai multă claritate. Nu, internetul nu e o unealtă diavolească ce convinge copiii să se sinucidă.
Este un loc atât de vast, cu atât de multe informații de tot felul, încât unele pot dăuna unei minți care nu e pregătită să trieze corect.
Fiți părinții care controlează aplicațiile descărcate de cei mici…măcar până împlinesc 18 ani.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.