Maşinile viitorului – populare în întreaga lume, mai deloc atractive pentru clujeni
Maşinile electrice sunt alternativa la noxele emise de autovehiculele clasice.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 martie 2017, 06:00
Dacă în Vest acest tip de maşini câştigă tot mai mult teren, la Cluj nu există nici măcar un singur automobil electric. Sunt înmatriculate, în schimb zece autoturisme hibrid.
Direcţia de impozite şi taxe locale a primăriei nu are în evidențe niciun autoturism electric. Sunt, în schimb, mai multe maşini hibrid, pentru care se acordă o reducere a impozitelor de până la nouăzeci şi cinci la sută. (purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu)
Principalul motiv pentru care clujenii nu se gândesc încă la această variantă este lipsa staţiilor de încărcare.
– Maşinile electrice abia au intrat pe piaţa din ţară şi, din cauză că staţiile de încărcare sunt foarte rare şi nu prea se ştie unde pot fi găsite, este cam greu să-ţi cumperi o maşină electrică. Dar, pe lângă treaba asta, este şi foarte scumpă.
– V-aţi gândit vreodată să vă cumpăraţi o maşină electrică?
– Nu! Niciodată.
– De ce?
– Pentru că nu aş avea unde să o încarc. Şi atunci de ce mi-aş cumpăra?
Problema lipsei staţiilor de încărcare pentru autoturismele electrice ar putea fi rezolvată în viitorul nu foarte îndepărtat.
Două supermarketuri au montat deja astfel de încărcătoare în parcările proprii, pentru clienţii care vin la cumpărături.
Şi Hotelul Univers T va inaugura o astfel de staţie. Directorul Valentin Lungu spune că ea va fi funcţională în jurul datei de 15 aprilie.
Oricine va putea folosi această staţie, aici ne referim la clienţii noştri. Dacă dumneavoastră veniţi la noi şi staţi pe terasă la o limonadă, în timpul acesta vă puteţi încărca maşina. Cu timpul, parcul auto naţional al maşinilor electrice se va extinde şi cei care au un astfel de autovehicul, când îşi planifică o călătorie mai lungă, ne includ şi pe noi în circuitul lor şi, bineînţeles, dacă dorm la noi, îşi pot încărca maşina gratuit. (directorul Univers T, Valentin Lungu)
Un alt dezavantaj este dat de timpul relativ mare pentru încărcarea bateriei unei maşini electrice. Între două şi şase ore, în funcţie de puterea maşinii şi de performanţele staţiei de încărcare.
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, spune că municipalitatea doreşte să doteze locurile în care maşinile staţionează mai mult, adică parkingurile, cu staţii de încărcare.
În primă etapă, sunt avute în vedere doar parkingurile care acum sunt în fază de proiect.
Noi ne dorim să avem un oraş verde, un oraş cât mai puţin poluat. Şi, în acest sens, în fiecare parking vor exista staţii de încărcare pentru mijloacele de transport electrice. În momentul când vom avea primul parking nou construit, acolo va fi prevăzută şi o staţie de încărcare pentru maşinile electrice.
Când în oraş va creşte numărul de maşini electrice, atunci vom analiza oportunitatea de a reduce locurile de parcare din parkingurile deja existente, pentru a monta şi în ele astfel de staţii. (Dan Tarcea)
Preţul unei maşini electrice noi începe de la aproximativ 22.000 de euro. Datele problemei se schimbă, dacă ţinem cont de faptul că la achiziţia acestor autoturisme, Guvernul intenționează să crească la 10.000 de euro cupoanele oferite prin „Programul rabla”.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.