Un nou studiu transformă radical ideea despre sare
Potrivit prof. dr. Salim Yusuf, fostul preşedinte al Federaţiei Mondiale a Inimii, cantitatea zilnică recomandată de sare este foarte scăzută și, astfel, crește riscul de infarct miocardic. Recomandarea prof. Yusuf de a crește cantitatea zilnică de sare se bazează pe raportul unui grup de experți din mai multe organizații internaționale, publicat în European Heart Journal, care atrage atenția asupra potențialului pericol de aport prea scăzut de sodiu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 martie 2017, 06:00
Experţii fac apel la cercetări suplimentare, deoarece potrivit acestora, reducerea sării la cantitate recomandată în prezent are „efecte incerte” asupra sănătăţii inimii. La o cantitate de sub trei grame de sodiu pe zi, este perturbat echilibrul natural al corpului și crește riscul de atac de cord şi insuficienţă cardiacă. În cantitatea recomandată de 3 până la 6 grame de sare, sodiul este sub această limită.
Astfel, prof. dr. Salim Yusuf recomandă o cantitate zilnică de sare cuprinsă între 7,5 și 12,5 grame, echivalentul a 3 până la 5 grame de sodiu. Cu toate acestea, dieticianul Alison Tedstone nu este de acord cu această recomandare, deoarece ea reprezintă un pericol de hipertensiune arterială și, prin urmare, de risc de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.