Ce tehnică foloseau criminaliștii acum câteva decenii?
IPJ Bistrița-Năsăud organizează în această săptămână mai multe acțiuni, premergătoare Zilei Poliției Române, sărbătorită în fiecare an pe 25 martie.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2017, 08:28 / actualizat: 21 martie 2017, 15:10
Reprezentanții polițiștilor vor fi prezenți în zilele următoare în unele dintre școlile din orașele județului, pentru a discuta cu elevii despre profesia de polițist și pentru a le prezenta diverse obiecte din tehnica fiecărui serviciu din cadrul IPJ.
Vor mai fi organizate competiții sportive, iar vineri, 24 martie, va fi organizată o zi a porților deschise la sediul inspectoratului.
Luni, 20 martie, însă, reprezentanții presei au fost invitați să vadă o inedită expoziție cu tehnică de pionierat folosită de criminaliștii inspectoratului, în urmă cu mai multe decenii.
Primul obiect expus pare să fie un proiector primitiv.
Este un aspectomat, în stare de funcționare și a fost produs în Germania de Est. Erau folosite diapozitive și folosea foarte mult pentru învățarea activă a cadrelor de poliție, aflăm de la agentul principal de poliție Crina Sîrb, purtătoarea de cuvânt a IPJ Bistrița-Năsăud.
În anii ’60 – ’70, pe post de reportofoane erau folosite pe teren niște magnetofoane mai mici, UH 4000, pe banda cărora ofițerii criminaliști înregistrau descrierea în amănunt a hărții locurilor unde erau comise infracțiuni.
Tot acum câteva decenii, polițistul aflat pe teren comunica cu baza prin intermediul unei stații mobile, a cărui receptor cântărea în jur de 2 kg.
Agentul principal de poliție Crina Sîrb, despre această stație:
Trebuia să ai condiție fizică pentru a purta această stație cu tine, pentru că nu era singurul obiect din dotare. Acuma înțeleg de ce pe atunci nu erau prea multe femei în poliție!
Alcooltestul EMI se afla doar în dotarea polițiștilor din reședințele de județ. Era considerat mult mai performant decât clasica fiolă.
Se încărca de la un acumulator. Atunci când lumina roșu era cazul ca omul să fie trimis la recoltarea de probe. Când se lumina verde, era O.K.! (Crina Sîrb)
Între obiectele vechi de tehnică criminalistică tronează și două aparate de fotografiat, marca Zorki și Praktica.
Aflăm de la agentul principal de poliție Crina Sârb că polițiștii preferau să lucreze în alb-negru.
Sunt printre cele mai vechi aparate foto produse. În județul nostru, serviciul criminalistic folosea în principal film alb-negru, fiindcă soluțiile revelatoare pentru color erau pe bază de cianură, destul de toxice. Foloseam filmele color atunci când aveam o cauză mai complexă. (Crina Sîrb)
Între obiectele vechi de tehnică criminalistică ale IPJ Bistrița-Năsăud există și alte aparate care atrag atenția.
În curând, toate acestea vor putea fi văzute într-o expoziție permanentă, pe care conducerea inspectoratului se gândește s-o amenajeze la sediul județean al poliției.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.