Mulți chemați, puțini aleși
Expresia “mulţi chemaţi, puţini aleşi” se referă la situaţiile în care joburi, funcţii sau atribuţii sunt preluate de indivizi pentru care pălăria este prea mare.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2017, 10:26 / actualizat: 23 martie 2017, 11:21
Nu pot să nu evoc două cazuri-şcoală, din politică, legate de prea-celebrele mitinguri de protest.
Primul este cazul unui deputat de Argeş, genul de “luptător cu merite deosebite la Revoluţie”, chiar dacă nu are patalama. Domnia sa a început-o soft, propunând folosirea tunurilor cu apă pentru a împrăştia protestatarii.
Apoi a luat-o pe mirişte, anunţând că el n-a predat în decembrie ’89 pistolul-mitralieră cu care a tras în ipoteticii terorişti, şi nu exclude folosirea lui pentru executarea de foc automat în Piaţa Victoriei, fix la ceas de miting.
Rezultatul? Autosuspendare din partid (ca să nu fie direct excludere), confiscarea armei de către Poliţie (armă care s-a dovedit a fi decor, deci nu putea fi folosită “eroic” în ‘89) plus şuturi în popou la nivel republican.
Cel de-a doilea caz este al unui tânăr, liderul organizaţiei studenţilor din Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.
‘Mnealui scrie aşa pe Facebook: Cu cât vom vorbi mai mult despre Coaliția pentru Familie, cu atât mai mult va fi reținută în memoria colectivă. Soluția e să nu-i băgăm în seamă, să îi ignorăm și să ne asigurăm că părinții și bunicii noștri mai slabi la minte stau acasă în cazul unui potențial referendum. Greu? Tineri care lucraţi în presă, asigurați-vă că nu se mai dau știri despre referendum și CpF.
Problema este că în timp ce ieşirea în decor a deputatului-mitralior a fost deja aspru sancţionată, bălăriile prin care rătăceşte mintea liderului studenţilor politicieni n-au fost defrişate, ba, dimpotrivă, sunt întreţinute cu grijă! De cine? De mulţi, între care şi cadrele didactice de la SNSPA Bucureşti, urmaşa celebrei “Academii Ştefan Gheorghiu”.
Aceste cad(av)re didactice emit nişte texte de-o “corectitudine politică” atât de aberantă încât scandinavii, campionii acestei ideologii care urăşte tot ce a dat substanţă civilizaţiei iudeo-creştine, ar crăpa de invidie să le afle.
Nenorocirea poporului român este că, deşi emite cugetări memorabile, nu ţine seama de ele.
“Lume multă, oameni puţini” este o altă zicere sugestivă, care se poate aplica – mănuşă! – eşantionului populaţional din Casa Poporului.
Mulţi au candidat, puţini au fost aleşi, dar mult prea puţini sunt Oameni.
Asta fiindcă pentru un politician trăsăturile umane obligatorii sunt: patriotism, onestitate, competenţă, empatie, spirit de sacrificiu.
Câte asemenea specimene cunoaşteţi?
Cu mitraliere şi boicoturi, cu dispreţ pentru cei săraci sau/şi puţin instruiţi şi cu ură faţă de preopinenţi nu se face politică, ci se pun bazele unui genocid.
Ale unui nou genocid, ca să fim corecţi.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.