O nouă specie de plantă descoperită în Dobrogea
Biologii au descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, într-un proiect al Societății Ornitologice Române.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2017, 12:00
SOR precizează că nu este doar o specie nouă pentru România, ci una nouă pentru știință.
Planta a fost descoperită în mai 2014 şi de atunci ea a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume.
Cel care a descoperit planta este biologul Mátis Attila, același botanist care a mai reușit să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar și să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munților Rodnei, Saussurea porcii, potrivit SOR.
Mátis Attila și colega sa Havadtői Krisztina se aflau în mai 2014 în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde evaluau starea de conservare a habitatelor, într-un proiect al Societății Ornitologice Române.
Când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.
Biologul Bartha László de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a efectuat o investigație genetică, încadrând noua specie în genul Ferula (denumirea populară: aerel).
Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana, unde „mikraskythiana” se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia.
Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este aerel dobrogean.
Biologii au mai căutat specia și în alte situri din Dobrogea, dar nu au mai găsit alte populații.
În momentul de față, specia este clasificată conform regulamentului IUCN ca specie periclitată, relatează Radio France Internationale.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.