Jurnal de părinte: Profilul unei mame narcisiste: „după cât de multe fac eu pentru tine”
Am vorbit în emisiunea anterioară despre narcisism și pentru că am primit multe întrebări, azi voi vorbi despre mama narcisistă și, într-o altă emisiune despre tatăl narcisist. Sentimentul copilului este că „nu este suficient de bun”, că este defect sau inferior și trăiește multă teamă și frică, nesiguranță și furie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 martie 2017, 06:00 / actualizat: 22 martie 2017, 14:02
Relația unei mame narcisiste cu copilul ei, este de control și validare personală, fără empatie sau conectare reală, emoțională cu nevoile copilului. Nevoia mamei este de a se simți ea iubită de copil, valoroasă, specială. În loc ca mama să fie atentă și preocupată de siguranța și nevoile copilului de a se simți iubit, și, mai ales, de a avea o identitate diferită de cea a mamei. Așteptările mamei sunt ca ea să se simtă iubită, ea să se simtă o mamă „bună”. Copilul este special pentru că ea este specială, ea se simte mândră de copilul ei. Ea este „cea mai bună mamă”, și copilul este copleșit de nevoia ei de recunoștință, „după cât de multe fac eu pentru tine”. O mamă care rar sau aproape niciodată nu își cere iertare, nu își asumă responsabilitatea propriilor greșeli, ceilalți sunt mereu de vină, mai puțin ea. Simte multă rușine pe care cu greu și-o acceptă și caută și mai multă validare și apreciere.
Datorită dorințelor și nevoilor ei de validare, grandoare și imagine socială, o mamă narcisică va fi extrem de preocupată de performanțele și rezultatele copilului, „pentru bine lui”, cum se îmbracă copilul ei, cine sunt prietenii copilului, dacă se „potrivesc” sau nu cu imaginea de care ea are nevoie. Tot timpul este vorba despre ea și nevoile ei. Copilul să nu o facă de „rușine”, să fim „noi doi/sau noi două”, o „echipă”. Controlul este subtil. Critica este una din formele de control al copilului „te-ai îngrășat, nu vezi cum arăți?” Un tată narcisist este mai degrabă preocupat de performanțele copilului, cât de bun este și dacă este „cel mai bun din clasa lui”.
Este totul despre ea. Controlează extrem de mult copilul și partenerul. Poate fi foarte manipulatoare, îți face complimente pentru a câștiga aprecierea și atenția ta. Te întrerupe când vorbești, este încăpățânată, simți că nu este autentică și empatică, este perfecționistă. Totul este un management al controlului. Totul trebuie să dea bine pentru imagine și audiență. Cu multe dependențe, de cumpărături, atenția sau muncă.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.