Mai bine fără ajutor social, decât muncă în folosul comunităţii
Deşi trăiesc de azi pe mâine, numeroşi sătmăreni renunţă la ajutoarele sociale.
Articol editat de , 22 martie 2017, 15:12
Motivul? Întrucât legea 416/2001 privind venitul minim garantat, prevede ca pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară, are obligaţia de-a presta lunar acţiuni sau lucrări de interes local, după ce află că în schimbul ajutorului trebuie să muncească, mulţi dintre potenţialii beneficiari renunţă la bani.
Serviciul Public de Asistenţă Socială din Satu Mare are în prezent în evidenţă doar 80 de beneficiari de ajutor social.
Adrian Bălaj, şeful Compartimentului de Protecţie a Copilului şi Persoanelor Vârstnice spune că puşi faţă în faţă cu obligaţia de-a presta muncă în folosul comunităţii, cei care vin să depună dosarele pentru a primi banii, fac cale întoarsă:
Avem în prezent circa 80 de dosare pentru plata ajutorului social şi 130 pentru plata alocaţiei de susţinere a familiei. Pe parcursul consilierilor susţinute în perioada când sunt pregătite dosarele, le explicăm că trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. După ce află acest lucru, cei mai mulţi renunţă la dosare, preferând să-şi asigure existenţa din alte surse. (Adrian Bălaj)
Reducerea progresivă a numărului de beneficiari ai ajutorului social, speriaţi de munca în folosul comunităţii, face ca Satu Mare să se situeze în topul municipiilor unde numărul beneficiarilor este comparabil cu acela dintr-o comună:
La nivelul municipiului, situaţia referitoare la numărul beneficiarilor de ajutor social, poate fi comparată cu aceea dintr-o comună. Există comune în judeţul Satu Mare în care numărul beneficiarilor este mult mai mare ca în municipiu. (Adrian Bălaj)
Anul trecut, lunar, în medie 32 de beneficiari ai ajutorului social au efectuat peste 12.000 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.