Sărbătoarea florilor de cireș
Principala sărbătoare a primăverii în Japonia este înflorirea copacilor de sakura (denumirea locală a cireşului japonez), iar admirarea florilor de cireş este numită de japonezi – Hanami.
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2017, 06:00 / actualizat: 28 martie 2017, 14:18
Perioada înfloririi copacilor de sakura nu este o sărbătoare oficială în Japonia.
Aceasta nu este trecută nici în calendarul nipon ca sărbătoare naţională şi nu se acordă zile libere în legătură cu această minune a naturii.
Cu toate acestea, din punct de vedere psihologic, această perioadă este văzută de japonezi, dar şi de mulţi turişti străini, drept o mare sărbătoare.
În zilele înfloririi cireşilor japonezi, parcurile, aleile şi teritoriile templelor budiste şi şintoiste sunt vizitate de un număr mare de oameni.
Perioada de înflorire este relativ scurtă, de aceea florile de cireș sunt admirate atât în timpul zilei, cât și seara.
Admirarea cireșilor în timpul serii este foarte populară: după ora 18:00, copacii sakura sunt iluminaţi, iar o plimbare într-o astfel de atmosferă este plină de romantism și mister.
De regulă, la Tokio şi în împrejurimi, înflorirea cireşilor japonezi are loc la sfârşitul lunii martie, undeva între 20 şi 25 martie, iar perioada de înflorire durează cam două săptămâni. Iar în capitalele antice ale Japoniei – Kyoto şi Nara – şi în provinciile apropiate acestora, înflorirea copacilor de sakura este aşteptată în primele zece zile din luna aprilie.
Tradiția admirării florilor de cireş a apărut la curtea imperială din epoca Heian (794-1185), când aristocrații petreceau ore întregi sub copacii de cireş, consumau băuturi răcoritoare şi participau la petreceri tematice.
De asemenea, aristocraţii vedeau în scurta perioadă de înflorire a copacilor sakura un sens profund: ei asociau florile de cireş cu claritatea în gândire şi curajul.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.