Rufele murdare se spală în familie
Expresia “rufele murdare se spală în familie” a avut şi are succes în rândul oamenilor şi al comunităţilor demne şi solidare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 martie 2017, 19:18
Soţul se ceartă cu soţia, amândoi cu soacrele, mai apar şi nişte cumnaţi, unchi sau veri în reticul, dar totul încetează în clipă când cineva din afara familiei poate observa conflictele. Brusc, înjurătura devine compliment, pumnul încordat se face palmă care te bate prieteneşte pe umăr, strâmbătura se transformă în zâmbet. Toată lumea râde, cântă şi dansează în familie, nu-i aşa? După ce observatorul străin dispare, bătălia se reia, până la soluţionarea neînţelegerii sau până când apare iarăşi vreun băgător de seamă neautorizat.
De ce tot acest teatru? Fiindcă o familie sau un popor măcinat de neînţelegeri interne devine ţintă predilectă pentru duşmani. Asta cu condiţia ca duşmanii să ştie că în acea familie există conflicte. Ba, mai mult, să ştie că oamenii aceia se urăsc între ei destul încât să se alieze cu duşmanul în loc să facă front comun împotriva lui.
La români, de sute de ani, problemele interne sunt prea adesea considerate irezolvabile pe plan intern, motiv pentru care se apelează la Înalta Poartă a momentului.
A fost Stambulul, apoi Moscova, acum sunt Bruxelles-ul şi Washington-ul.
Ura şi războiul româno-român nu se mai termină. Solidaritate de neam nu avem, mândrie de neam nu, interesul naţional e o simplă formulare. Picăm laţi în faţa unei trotinete germane, în timp ce dispreţuim o bicicletă mountain-bike românească.
„Lucru românesc. Tipic românesc. Numai la noi se poate asa ceva”. Etc, etc.
Ne tragem cu sete autoşuturi în fund, scutindu-i de efort pe duşmanii noştri.
Da, avem şi noi duşmani, ca orice popor!
Zilele trecute, sediul de la Bruxelles al Parlamentului European a găzduit o nouă repriză de circ şi poale murdare date peste cap. Protagoniştii? Eterna doamnă Macovei, filosoful Liiceanu şi un grup din categoria #rezist.
Rezultatul? Doze mărite de desconsiderare la adresa românilor din partea aleşilor europeni.
Politicienii noştri ling clanţele ambasadelor occidentale din Bucureşti ca să-şi declare credinţa faţă de stăpâni şi, cu un drum, să-şi vorbească de rău adversarii.
Faianţarii români lucrează excelent în Vest şi, pe exact aceiaşi bani, îşi bat joc în ţară.
De sus şi până jos, un popor care se dispreţuieşte pe sine şi îi supraapreciază grosier pe alţii.
Între năravurile complet nelalocul lor, scuturatul (că până la spălat e cale lungă) ţoalelor murdare în public.
Vorba epigramistului Marian Cioată:
“Rufele, când lada-i plină,
Nu le mai spăl la maşină.
Pentru că e mai uşor,
Le spăl la… televizor”.
Sau, de ce nu, în Parlamentul European…
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.