Atenţie, apa îmbuteliată în sticle de plastic este extrem de periculoasă pentru sănătate!
Consumaţi apă plată, dar nu îmbuteliată în sticle de plastic; este recomandarea pe care o face şeful Catedrei de Siguranţa alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, profesorul Marian Mihaiu. El a explicat că, nu numai în cazul apei, ci a oricăror produse alimentare, există riscul contaminării cu fttalați care pot produce grave dereglări hormonale:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 25 martie 2017, 06:00 / actualizat: 26 martie 2017, 11:41
Atunci când industria foloseşte ambalaj din material plastic, în aliment se adună contaminanţi din plastic, denumiţi fttalați, care perturbă major echilibrul hormonal la consumator. Pe înţelesul tuturor, fetiţele devin băieţi şi invers. Şi acest lucru va reprezenta un subiect interesant de studii şi pentru România, fiindcă, din păcate, pe această zonă, la noi în ţară nu s-au făcut studii. Deocamdată nu avem limite maxime admise pentru fttalați, dar, cu siguranţă, fttalații reprezintă o categorie de contaminanţi care vor fi foarte serios luaţi în seama. Abia acum se fac primele cercetări mai aprofundate la universităţi din Vestul Europei şi au apărut unele concluzii, am făcut şi noi un studiu de pregătire a unui proiect de cercetare şi am văzut cât de multe pericole pot fi în urmă contaminării cu fttalați. (prof. Marian Mihaiu)
Profesorul Marian Mihaiu consideră că un alt element care poate degrada calitatea apei plate este expunerea mai îndelungată la lumină. El arată că, în general, produsele alimentare trebuie păstrate în locuri mai întunecoase, ferite de razele soarelui:
Lumina este un factor de degradare a calităţii alimentelor. Expunerea în mediu cu lumină favorizează descompunerea produsului. (Marian Mihaiu)
Dincolo de aceste neajunsuri, şeful Catedrei de siguranţă alimentelor din cadrul USAMV arată că cei care consumă apă plată, în detrimentul celei de la reţea, fac o alegere inspirată. El spune că apă plată are o calitate superioară, iar procesul de îmbuteliere, dacă respectă standardele impuse, garantează lipsa elementelor microbiologice dăunătoare:
Apa îmbuteliată îndeplineşte parametrii de conformitate, sub aspect microbiologic: bacterii coliforme, E-coli, enterococi şi încărcătură totală de germeni. Apa plată este testată foarte riguros la unitatea de ambalare şi controlul este aici mult mai strict şi inclusiv calitatea este mai bună la apa plată faţă de apa de reţea. (Marian Mihaiu)
Dar, arată Marian Mihaiu, cei care aleg să bea apă plată ar trebui să o cumpere pe cea îmbuteliată în recipiente de sticlă. Profesorul spune că, spre deosebire de plastic, sticla nu interacţionează cu apa şi, în acest fel, sunt evitate riscurile pe care le-a prezentat.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.