Ţara Oaşului – O istorie milenară
O expoziţie inedită cu vestigii străvechi descoperite în zona Oaşului poate fi vizitată până la sfârşitul lunii aprilie la Muzeul Judeţean din Satu Mare.
Articol editat de , 29 martie 2017, 06:00
Vase de ceramică, monede antice, ofrande din bronz din secolele XIV-XIII î. Hr descoperite la Prilog, piese din piatră cioplită din vremea Neoliticului timpuriu -descoperite la Călinești-Oaș, fragmente de ceramică din mileniul VI î. Hr – din tezaurul monetar de la Tămășeni, sunt o parte dintre exponatele care pot fi văzute la Muzeul Judeţean din Satu Mare în cadrul expoziţiei Ţara Oaşului – O istorie milenară.
Expoziţia, care poate fi vizitată până în 28 aprilie, îşi propune să scoată în evidenţă vestigiile străvechi descoperite în zona Oaşului.
Liviu Marta, curatorul expoziţiei, precizează că o parte dintre obiectele expuse sunt vestigii descoperite demult, dar care au fost duse în alte muzee. De exemplu, o ofrandă de bronz descoperită la Prilog, a ajuns la Muzeul din Nyiregyhaza – Ungaria, deoarece în 1868, nu exista muzeu la Satu Mare.
Şi un alt exponat, o ofrandă din bronz descoperită în Tîrşolţ, are o poveste interesantă: După ce a fost găsită de un păstor, a fost ţinută timp de zece ani în podul casei acestuia. După ce fratele păstorului a urmat Facultatea de Istorie şi-a dat seama că este vorba despre piese preistorice care trebuie duse la muzeu.
Numeroase exponate se află în atenţia vizitatorilor pentru prima dată în Satu Mare, ele fiind aduse la Muzeul Judeţean cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Jósa András din Nyíregyháza şi Muzeului de Istorie şi Arheologie a Maramureşului din Baia Mare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.