Animal de companie: Câteva aspecte de luat în considerare înainte să ne luăm un hamster(II)
Salut! După cum v-am promis săptămâna trecută, astăzi vom continua discuția noastră despre hamsteri.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 martie 2017, 06:00
Până acum am aflat cum putem să le facem o căsuță care să respecte nevoile micului blănos și ce activități preferate are. Dacă vreți să vă împrospătați memoria, click aici.
Acum, haideți să aflăm oare ce-i place să mănânce și care sunt nevoile de socializare ale micului rozător.
1. Dieta hamsterului
Dacă ne dorim să avem un hamster sănătos și în formă – trebuie să ne gândim la două lucruri: acces constant la apă de băut curată, proaspătă și o dietă echilibrată. Recipientul pentru apă este foarte important – deseori sunt comercializate acele vase cu valvă sau bilă, ca fiind potrivite pentru hamsteri. Ei bine, dacă ne uităm la fizionomia guriței lor, vom vedea că ei nu pot suge precum bebelușii din biberon și ar fi recomandată utilizarea unui recipient fără valvă/bilă, cu diametrul mic. Curățați și verificați să nu fie blocată scurgerea recipientului și să schimbați apa cel puțin o dată pe zi.
Există o gamă variată de mâncare ambalată, care le acoperă nevoile nutritive și le-o puteți da cu încredere. Însă, oricât de delicioasă poate fi o mâncare, ai vrea să o mănânci în fiecare zi, pentru tot restul vieții tale? Câți dintre noi nu adoră pizza, însă am vrea să mâncăm doar pizza, dimineața, la amiază și seara – în fiecare zi? Poate părea distractiv, însă după un timp, nu doar ne plicitism, putem chiar să avem aversiune. Tocmai de asta recomandarea noastră este să jonglați cu niște legume și fructe în meniul zilnic. Spre exemplu, măr, morcov, păpădie, pepene, banană, spanac, zucchini – dar evitați strugurii, avocado, ceapă, cartofii, salata verde iceberg. Acestea trebuie introduse treptat și în cantități mici, mai ales dacă hamsterul nu e obișnuit cu ele și trebuie,ulterior, să le monitorizați scaunul. Atenție – nu lăsați fructele/legumele să se învechească și să se oxideze în incintă. Hamsterii adoră să își facă ei rezervele lor de mâncare, așa că să nu vă mirați dacă voi le puneți într-un vas frumos aranjate și apoi le găsiți îndesate toate în căsuța lor. Recomandarea noastră este să împrăștiați mâncarea prin incinta lui, să încurajați comportamentul lor natural de a căuta hrana – astfel și au activitate câteva ore.
2. Nevoile sociale ale hamsterului
În ediții anterioare am discutat despre faptul că unele specii de hamsteri sunt solitare. E important să cunoaștem bine specia, cei sirieni și chinezi nu sunt sociabili și e mai bine să fie ținuți singuri. Hamsterul pitic rusesc, de exemplu, poate fi ținut în grupuri de trei, atâta timp cât se cunosc de mici. Recomandarea noastră este ca incinta să fie spațioasă, cu multe căsuțe, astfel încăt, dacă doresc, să poată alege să se retragă în „camera lor”. Atenție la competiția pentru unele resurse precum apă, hrană, jucării – să fie din toate câte două (minimum) și-atunci va fi bine. Evitați introducerea unui adult alături de alți adulți, vor deveni agresivi cu acesta, uneori rezultând chiar în decesul noului venit.
Sper că v-a fost util dacă vă gândiți să adăugați un hamster în familie sau aveți deja unul, și-ați vrut să aflați mai multe despre ce-i face fericiți. Pe viitor voi mai aduce în discuție hamsterii și relația lor cu noi – cum putem să ne împrietenim cu ei și să avem o relație sănătoasă om-hamster.
Până atunci, săptămâna viitoare vă veți întâlni cu Vlad. O zi frumoasă!
Carina Matei/Vlad Vancia