Bolnavii de mielom multiplu, cer să se trateze în alte state U.E
Pacienţii cu mielom multiplu – o formă rară şi incurabilă de cancer al sângelui – cer Ministrului Sănătăţii, printr-o scrisoare deschisă, acces la terapii inovatoare disponibile în alte state membre ale Uniunii Europene.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 martie 2017, 17:40
Preşedintele Asociaţiei S.O.S. Mielom, Lucica Niţu, a explicat că, în prezent, cei care suferă de această boală au acces doar la tratamentul cu citostatice şi la prima linie de tratament.
Ne dorim ca toţi pacienţii cu mielom multiplu să aibă acces la medicamente novatoare, acestea sunt deja disponibile în ţări din UE. Există protocoale şi ghiduri pentru aceste medicamente şi pentru combinaţii de medicamente.
Ne dorim ca transplantul medular să se efectueze în timp real, imediat după ce terapia de inducţie a fost finalizată, pentru că altfel, dacă există decalaje între aceste momente, există riscul recăderii bolii sau, în cazul în care se continuă un tratament cu citostatice până la momentul în care pacientul este programat pentru transplant, va creşte riscul de toxicitate. (Lucica Nițu)
După cum transmite reporterul nostru Marilena Frâncu, în România sunt diagnosticate, în fiecare an, aproximativ 700 de cazuri noi de mielom multiplu.
Boala are, ca simptome, dureri puternice de spate, fracturi şi infecţii repetate, anemie şi insuficienţă renală.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.