Revenire miraculoasă a tigrilor din estul Thailandei
Puii de tigru au fost descoperiţi într-un parc natural din estul Thailandei, fapt care reprezintă un adevărat „miracol” pentru această subspecie decimată de defrișări și de braconajul pe scară largă, susţin organizaţiile pentru drepturile animalelor. Thailanda, considerată un nod al traficului de animale sălbatice în Asia, este una dintre cele treisprezece țări în care tigrii mai trăiesc în sălbăticie, dar numărul lor a scăzut foarte mult în ultimii ani. În urmă cu 15 ani a fost văzută ultima dată o familie de tigri de Indochina. Despădurirea, extinderea satelor şi braconajul explică declinul numărului de tigri din Asia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 martie 2017, 10:00
„Revenirea extraordinară a tigrilor din estul Thailandei este pur și simplu miraculoasă”, a spus John Goodrich, director de programe la Panthera, o organizație pentru conservarea felinelor. Potrivit organizaţiei, Thailanda este singura ţară din lume care are noi familii de tigri de Indochina. Pe imaginile surprinse în plină junglă se văd vreo doisprezece tigri, femelele şi puii lor.
„Atât timp cât comerțul ilegal cu tigri va continua, ei vor avea nevoie de protecție”, a declarat Kraisak Choonhavan, preşedintele consiliului de administraţie de la Freeland, un ONG de apărare a mediului.
Tigrii de Indochina, care sunt în general mai mici decât cei de Bengal şi de Siberia, trăiau odinioară într-o zonă mare din Asia. Dar, după estimările actuale, din această populaţie de tigri nu au mai rămas decât circa 200 de exemplare, în Thailanda şi în Birmania.
În 2010, 13 ţări în care trăiesc tigri – Bangladesh, Bhutan, China, Cambodgia, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Birmania, Nepal, Rusia, Thailanda şi Vietnam – au lansat un program destinat creşterii numărului lor până în 2022.
La nivel mondial, WWF și Forumul Global Tiger au recensat în 2016 circa 3.890 de tigri, față de cel mai scăzut nivel istoric al acestora – 3.200 – înregistrat în 2010. Aceasta este prima creştere după anul 1900, când numărul tigrilor era de circa 100.000 de exemplare.
Unele părţi ale corpului tigrului – dinți, carne – sunt traficate în Asia, unde sunt folosite ca talismane sau pentru fabricarea de medicamente pentru medicina tradiţională chineză.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.