Curiozităţi despre make-up: rujul
În ziua de astăzi, tot mai multe doamne şi domnişoare folosesc anumite produse make-up pentru evidenţierea unor trăsături, sau de ce nu, pentru a ascunde sau a retuşa anumite imperfecţiuni. Rujul a devenit un accesoriu indispensabil din geanta unei femei şi putem spune că aduce anumite „beneficii” din punct de vedere estetic. Cu nuanţe mai închise sau mai deschise, rezistente sau nu, cu sclipci sau fără, rujurile fac diferenţa.
Articol editat de , 1 aprilie 2017, 06:00
Ştiaţi că 65% din compoziţia unui ruj este dată de uleiul de ricin, care îi asigură proprietăţile de hidratare şi face posibilă întinderea pe buze a produsului? Un ruj conţine de asemenea ceară de albine (15%) şi lanolină (5%), aceasta din urmă fiind o substanţă secretată de glandele oilor.
Pentru culoarea roşu carmin se foloseşte de obicei un praf colorat obţinut din gândăcei pisaţi, insecte care trăiesc pe anumite specii de cactus. Gândacii sunt fierţi în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu, apoi soluţia este filtrată şi se adaugă potasiu şi hidratat de aluminiu.
Se spune că faimoasa regină egipteană Cleopatra își prepara propriul ruj din gândaci și furnici pisate, aceiași gândaci care se folosesc și în ziua de azi pentru a obține colorantul carmin.
În zilele noastre, rujul este purtat de majoritatea femeilor, dar în trecut lucrurile stăteau altfel. Dacă în Egiptul Antic şi în Roma rujul era purtat de femeile înstărite, în Grecia Antică rujul era purtat doar de femeile de moravuri uşoare, pentru a le diferenţia de celelalte femei şi pentru a evita „ inducerea în eroare” a bărbatului.
In mod inevitabil, cantitati mici de ruj sfarsesc prin a fi mancate. In general, se considera ca femeile care folosesc ruj, consuma intre 1,8 si 2,7 kg de ruj pe an, dar nu exista studii stiintifice pentru a dovedi acest lucru.
Roxana Drăghici
Ascultă live Radio Antena Sibiului AICI