Ascultă Radio România Cluj Live

Fumătorii ar trebui să consume mai multe fructe și legume

Fumătorii ar trebui să consume mult mai multe fructe și legume decât cei care nu agreează nicotina pentru a reduce riscul de apariţie a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, BPOC, care este o boală de plămâni ce cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial.

Fumătorii ar trebui să consume mai multe fructe și legume

Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2017, 06:00

Consumul de legume și fructe, pe parcursul a cinci zile pe săptămână, reduce cu 40% șansele de dezvoltare a BPOC, susțin cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Curios este faptul că fiecare porție de fructe și legume consumată reduce cu 8% riscul de dezvoltare a BPOC.

Acest regim alimentar este indicat și foștilor fumători, care au renunțat la acest viciu. Fructele și legumele sunt benefice și pentru sistemul cardio-vascular.

Cercetătorii suedezi au analizat informația primită de la 44.335 de persoane de vârstă medie. În debutul acestui studiu, ei au colectat date despre regimul lor alimentar, existența sau absența vreunui viciu.

Aproximativ 70% dintre cei chestionați fumau în trecut sau în prezent. La 1.918 persoane, care au luat parte la acest studiu, se dezvolta BPOC. Persoanele au fost împărţite în cinci grupe, în funcție de volumul consumului zilnic de fructe și de legume.

După cum s-a stabilit, grupul de persoane care consuma cea mai mare cantitate de fructe și legume a înregistrat o ameliorare vădită a stării de sănătate, iar cele care fumau s-au simțit mult mai bine, în proporţie de 34%.

Alimentația bazată pe fructe este foarte benefică, fructele conțin mulți antioxidanți, care protejează plămânii şi inima.

De menționat faptul că, în acest sens, extrem de benefice sunt merele, legumele care au frunze și ardeiul bulgăresc.

Fructele de pădure, roșiile și ceapa nu sunt le fel de eficiente, relatează „The Daily Mail”.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate