Fumătorii ar trebui să consume mai multe fructe și legume
Fumătorii ar trebui să consume mult mai multe fructe și legume decât cei care nu agreează nicotina pentru a reduce riscul de apariţie a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, BPOC, care este o boală de plămâni ce cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial.
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2017, 06:00
Consumul de legume și fructe, pe parcursul a cinci zile pe săptămână, reduce cu 40% șansele de dezvoltare a BPOC, susțin cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.
Curios este faptul că fiecare porție de fructe și legume consumată reduce cu 8% riscul de dezvoltare a BPOC.
Acest regim alimentar este indicat și foștilor fumători, care au renunțat la acest viciu. Fructele și legumele sunt benefice și pentru sistemul cardio-vascular.
Cercetătorii suedezi au analizat informația primită de la 44.335 de persoane de vârstă medie. În debutul acestui studiu, ei au colectat date despre regimul lor alimentar, existența sau absența vreunui viciu.
Aproximativ 70% dintre cei chestionați fumau în trecut sau în prezent. La 1.918 persoane, care au luat parte la acest studiu, se dezvolta BPOC. Persoanele au fost împărţite în cinci grupe, în funcție de volumul consumului zilnic de fructe și de legume.
După cum s-a stabilit, grupul de persoane care consuma cea mai mare cantitate de fructe și legume a înregistrat o ameliorare vădită a stării de sănătate, iar cele care fumau s-au simțit mult mai bine, în proporţie de 34%.
Alimentația bazată pe fructe este foarte benefică, fructele conțin mulți antioxidanți, care protejează plămânii şi inima.
De menționat faptul că, în acest sens, extrem de benefice sunt merele, legumele care au frunze și ardeiul bulgăresc.
Fructele de pădure, roșiile și ceapa nu sunt le fel de eficiente, relatează „The Daily Mail”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.