Braț de culturist, rupt într-o partidă de skanderbeg!
Medicii chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au intervenit luni, 3 aprilie, pentru a repara mâna unui sportiv de 27 de ani, al cărei os humerus s-a rupt în cursul unei partide de skanderbeg.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 aprilie 2017, 17:31
Operația a durat circa o oră și jumătate, iar medicii care au efectuat-o spun că ea a fost un succes.
Persoana operată este culturist de performanță, dar osul mâinii cu care s-a întrecut la skanderbeg cu un alt sportiv, practicant de arte marțiale, nu a rezistat efortului foarte mare la care a fost supus. Medicul Marius Cormoș, șeful secției de ortopedie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița:
Fortând foarte mult, având o masă musculară enormă și foarte bine antrenată, nu a rezistat humerusul și a suferit o fractură diafizala distală prin torsiune, deci o fractură urâtă, spiroidă, a humerusului distal. Motiv pentru care ne-am gândit să intervenim astăzi, cât am putut de repede, a doua zi. A fost o operație grea, dar a ieșit bine în final. I-am montat o placă cu autocompresiune, cu șapte suruburi, dintre care trei distal, fiind un fragment foarte scurt și restul proximal. S-a fixat bine, s-a redus bine și sperăm să fie bine totul în continuare! (dr Marius Cormoș).
Tinerii care frecventează sălile de culturism, dar nu sunt încă pe deplin dezvoltați, trebuie să fie precauți când este vorba de astfel de întreceri, spune medicul Marius Cormoș.
Osul brațului, în special la tinerii care nu sunt maturi și mă refer la băieții până la 20 – 22 de ani, nu are suficientă rezistență mecanică încât să suporte tensiunile la care este supus de musculatură. Cei care fac sporturi de performanță, culturiștii, practicanții de arte marțiale și alții ca ei, au masă musculară foarte bine dezvoltată și-atunci humerusul este supus unor tensiuni enorme. Uneori nu face față la aceste solicitări și atunci rezultă fracturi urâte, dificil de tratat, fracturi prin torsiune, dificil de osteosintezat, dificil de redus și cu vindecare problematică. (dr Marius Cormoș)
Medicul Marius Cormoș, șeful Secției Ortopedie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița mai atrage atenția că în unele cazuri pot apărea și leziuni neurologice, cauzate de secționarea nervului radial, ceea ce duce la infirmitate pe viață.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.