Atenție la vipere!
Odată cu încălzirea vremii, reptilele au reapărut în peisajul forestier.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 aprilie 2017, 13:39
Zilele trecute, în pădurea Făget de la marginea Clujului a avut loc un incident, în care o viperă a muşcat un câine de companie.
Câinele a scăpat cu viaţă, dar cu acea ocazie au fost observate acolo nu mai puţin de 4 vipere.
Vestea a fost propagată pe reţelele de socializare, provocând reacţii diverse, majoritatea dovedind lipsa unor informaţii elementare.
Bucureşteanul Doru Panaitescu, bun cunoscător al acestor animale, atrage atenţia că vipera comună (de munte, sau neagră, sau cu cruce, denumiri populare pentru Vipera berus berus) este o specie sălbatică, autohtonă (nu scăpată din crescătorii), care a existat dintotdeauna in populatii mici prin pădurile din jurul Clujului si in alte păduri frecventate de turişti. Viperele nu trebuie capturate, ele apartin faunei locale si au un rol important in echilibrul populațiilor de rozătoare din zonă.
Pentru a evita contactul cu aceste animale, care muşcă doar dacă sunt încolţite, iritate sau călcaţi pe ele din greşeală, e bine să fiţi atenţi pe unde umblaţi, să ţineţi câinii în lesă (nu doar din cauza şerpilor, ci pentru că deranjează şi alte animale sălbatice pe care voi nu le observaţi). Neapărat să purtaţi bocanci, nu sandale sau espadrile. Evitați tufele, zonele cu stânci orientate spre sud, sud-est sau sud-vest, lizierele cu aceeași orientare, poienile largi din interiorul pădurilor şi grămezile de vreascuri.
Tot în zona Clujului sunt semnalate viperele de stepă (Vipera ursinii rakosiensis), care au veninul mai slab şi sunt considerate nepericuloase pentru om, ultimele decese fiind înregistrate în Ungaria prin secolul 19, mai scrie Doru Panaitescu.
Șeful DSV Cluj, dr. Ioan Oleleu, ne-a declarat că în zonă există o singură crescătorie de vipere, la Floreşti, unde măsurile de siguranţă exclud evadarea reptilelor.
Responsabile pentru protejarea faunei sunt fondurile de vânătoare. Tot ele au obligaţia să atenţioneze populaţia asupra prezenţei unor animale cu potenţial de risc, a mai spus şeful DSV Cluj.
ISU poate interveni doar în cazul anunţării prin 112 a unor muşcături de viperă, prin trimiterea unui echipaj SMURD dotat cu ser antiviperin.
Vipera este specie protejată, aşa că nu poate fi ucisă legal.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.