Animal de companie: Mituri cu şi despre zgarda de forţă sau zgarda cu ţepi
Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios atât oamenii cât şi animalele din jurul lor. Primăvara s-a instalat deja şi temperaturile ridicate împreună cu ziua lungită ne invită parcă la plimbări lungi alături de câinii noştri.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 aprilie 2017, 06:00
Din păcate însă, una dintre cele mai comune probleme pe care le aud despre câini este că trag în lesă şi asta strică farmecul unei plimbări liniştite. Dacă este vorba despre un câine de talie mică, parcă trasul în lesă nu ne deranjează atât de tare. Deşi…un buldog francez poate să tragă ca o locomotivă. Problema devine mai serioasă în cazul câinilor de talie medie şi mare. Ştiu că nu este uşor să controlezi un asemenea pachet de muşchi plus entuziasmul acestuia asociat cu plimbările.
Unii dintre noi care se confruntă cu această problemă şi încearcă să o rezolve, la un moment dat ajung să încerce zgarda de forţă sau altfel numită zgardă cu ţepi sau dinţi.
Această zgardă funcţionează prin strângerea sa în jurul gâtului în momentul în care lesa s-a întins adică atunci când câinele trage; sau printr-o smucitură bruscă aplicată de om. În acest moment ţepii sau dinţii de pe interior provoacă o presiune asupra gâtului şi pielii care ajunge să fie atât de puternică încât câinele, de durere, se opreşte din tras.
Oamenii se aşteaptă ca prin utilizarea acestei zgărzi cu ţepi, câinele să meargă frumos, pe lângă ei, în lesă. Problema este că în puţine cazuri se întâmplă aşa. De multe ori când văd un alt câine, o bicicletă sau alt stimul puternic aceştia tot vor trage în lesă şi sunt dispuşi să îndure durerea pentru a ajunge sau a fugi de ceea ce a declanșat această reacţie. În final vom avea un câine care în continuare trage în lesă, dar pe deasupra mai şi suferă.
Împreună cu voi, mi-aş dori să spargem un mit comun – acela că unii câini, în special cei din categoria raselor considerate periculoase, nu simt durerea chiar atât de tare. Trebuie să vă spun, însă, că la câini exact ca şi la noi, gâtul este o zonă foarte sensibilă. În plus, pielea câinilor este de 3 ori mai subţire decât cea a oamenilor. Dacă aveţi impresia că pentru oameni ar fi periculoasă o astfel de zgardă, imaginati-vă că pentru câini poate să fie de 3 ori mai dureroasă. Datorită ţepilor ascuţiţi nici o blană mai groasă nu îi ajută pe câini să nu simtă durerea.
Pe lângă durerea pe care o produc câinilor această zgardă mai are un minus. Aceasta nu îl ajută sau învaţă pe câine cum să meargă şi să nu tragă în lesă. Ce se întâmplă de fapt, este că de frică faţă de durerea de la gât, câinele alege, în unele cazuri, să nu tragă. În plus, câinele, odată ce i-aţi dat jos zgarda, va reveni la obiceiurile sale vechi, tocmai pentru că nu a fost învăţat cum să se comporte într-un mod pozitiv.
Printr-un dresaj care nu se foloseşte de pedeapsă, forţă sau intimidare putem ajunge să avem rezultate mult mai bune în timpul plimbării dar şi un câine mai fericit şi scutit de frică şi durere. Acum că ştim de ce nu funcţionează aceste ustensile, urmează ca în ediţiile următoare să abordăm metodele de dresaj pozitiv care să ne ajute să ne educăm câinele şi care promovează o relaţie sănătoasă om-câine.
Atât pentru azi, vă aşteptăm pe www.radiocluj.ro să ne spuneţi ce aţi făcut voi pentru a-l învăţa pe câine să nu mai tragă în lesă.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.