Comoara din adâncuri: pietrele care strălucesc în culori fluorescente
Muzeul Mineritului Sterling Hill din New Jersey, Statele Unite ale Americii, este cunoscut pentru varietatea de exponate fascinante, însă cea mai mare popularitate şi-a câștigat-o datorită colecţiei sale impresionante de minerale fluorescente.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 aprilie 2017, 10:00
Exponatele fluorescente se află pe pereții așa-numitului tunel Rainbow, care a fost săpat în 1990. Zidurile sale sunt căptușite cu minerale rare, care strălucesc în verde strălucitor și roșu în lumina ultravioletă.
Muzeul a fost inițial o mină de zinc și este una dintre cele mai vechi din țară, fiind deschisă în anul 1739. Când mina a fost închisă în 1986, locul a fost cumpărat de Richard și Robert Hawk, care au deschis aici un muzeu în anul 1990.
Minereul care se exploata era foarte bogat, având un conținut de peste 20% zinc. Mina se adânceşte la circa 777 de metri în pământ, având tuneluri cu o lungime totală de 56 de km. Sterling Hill este o comoară de minerale. Aici şi în mina Franklin, care este situată la aproximativ 4 km spre nord, s-au găsit mai mult de 350 de tipuri diferite de minerale – un record mondial pentru o astfel de suprafață mică. Mai mult de două duzini dintre acestea nu există nicăieri altundeva pe Pământ. Mina este celebră pentru cele aproape 90 de tipuri diferite de minerale fluorescente.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.