GAUDEAMUS: lista de cumpărături II
Când ajung la târg majoritatea vizitatorilor întreabă ce-ar fi de cumpărat. Oferta este foarte bogată, editurile se prezintă în moduri foarte ispititoare, și e greu să-ți faci o listă scurtă.
Așa că apelăm la un specialist.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 aprilie 2017, 11:50 / actualizat: 9 aprilie 2017, 13:35
Valentin Derevlean este coordonatorul Librăriilor Bookcorner din Cluj și un împătimit cititor de literatură, iar în gusturile lui ne încredem 100%.
Și-a făcut conștiincios o listă pe categorii de vârstă și de cititori, după care a mai făcut o listă, luând drept criteriu editurile.
Editura Humanitas
1. Reeditarea Ghepardului de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, într-o spledidă traducere a Gabrielei Lungu, roman apărut pentru prima dată în viariantă integrală.
2. ”Înalt de numele tău” de Ioana Bradea, o scriitoare foarte apreciată dintre autorii contemporani, un roman scurt care se petrece în Bistrița medievală, orașul de baștină al autoarei.
Editura Corint
El Narco. Cartelurile de droguri din Mexic, autor Ioan Grillo. O analiză pătrunzătoare a comerțului cu droguri care transformă oameni obișnuiți în criminali în serie.
Editura Nemira
”Omul din castelul înalt”, al americanului Philip K. Dick, un roman science-fiction de istorie alternativă care se întreabă: ce s-ar fi întâmplat dacă japonezii ar fi câștigat războiul?
Editura Trei
Seria Pierre Lemaitre, pentru amatorii de romane polițiste. A apărut deja o serie de trei romane, intitulate ”Alex”, ”Irene” și ”Camille”. La târg găsiți și un volmu mai scut, apărut între volumuleie doi și trei ale seriei, numit ”Rose and John”. Un autor de romane polițiste câștigător al unui premiu Goncourt, cu un stil fermecător, musai de citit.
Pandora M
Pentru copii: ”Eszterhazy. Prințul Iepure” de Irene Dische, Hans Magnus Enzensberger. Dinastia Esterhazy este veche și nobilă, însă se confruntă cu o problemă: descendenții ei se fac tot mai mici din generație în generație. Cea mai amuzantă carte despre iepurași, potrivită, mai ales că se apropie sărbătorile de Paști.
Arthur
Volumul V din ”Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu zori de zi”
”Din capul meu” de Sharon M. Draper, unul dintre cele mai semnificative romane ale ultimului deceniu, despre Melody,o fetiță care nu poate să meargă sau să vorbească, dar are o memorie excepțională.
Editura Art – Colecția Musai
”Simpatizantul” scris de vietnamezul Viet Thanh Nguyen, câștigător de Pulitzer în 2016, un roman de spionaj și de suspans.
”Viață după viață”, Kate Atkinson. Cu adevărat remarcabilă este abilitatea scriitoarei de a evoca trecutul zbuciumat al Europei secolului XX
”Luminătorii” de Eleanor Catton, roman care a primit în 2013 premiul Man Booker, care vorbește despre istoria Noii Zeelande.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.