Să facem cunoștință cu Olguța!
Copiii sunt așteptați sâmbătă după-amiază, 8 aprilie 2017, de la ora 17:30, la Gaudeamus, în Piața Unirii, la o întâlnire cu autorul cărții ”Olguța și un bunic de milioane”.
Articol editat de Carmen Sas, 7 aprilie 2017, 20:17 / actualizat: 9 aprilie 2017, 13:35
Alex Moldovan este clujean, iar cartea sa s-a aflat printre finalistele Trofeului Arthur 2014, organizat de cea mai apreciată editură pentru copii din România, editura Arthur.
Olguța este o fetiță de 12 ani care intră mereu în tot felul de încurcături. Acțiunea se petrece în Cluj, așa că fiți pregătiți să o urmăriți pe Olguța pe Dealul Cetățuii, în Mănăștur sau pe Calea Turzii.
Deși am citit-o la vârsta adultă, Olguța m-a cucerit și-mi dau seama că dacă ar fi existat în copilăria mea, aș fi iubit-o. Eu și Olguța avem multe în comun. Olguței nu-i place franceza, nu-i place să i se dea sfaturi și, în general, urăște să i se spună ce să facă.
Este un personaj foarte autentic și tocmai de aceea e ușor să te identifici cu ea. Are o mamă obsedată de mâncarea sănătoasă și arătați-mi mie o mamă din ziua de azi care să nu cunoscă tot ce apare în materie de bio, eco, natural sau fără coloranți.
Deși e fetiță, Olguța este un personaj pe care și băieții îl găsesc pe gustul lor, pentru că e curajoasă și aventuroasă. În plus, vorbește cu naturalețe, pe limba copiilor din ziua de azi. Își face selfie-uri cu orice ocazie și strecoară englezisme aproape în fiecare propoziție.
Cartea are multă acțiune, doza necesară de realitate care te face să te emoționezi și niște personaje credibile și bine conturate.
Mătușa Nina este atât de bine construită, încât trecând pe stradă cu fiul meu, mi-a arătat într-o zi o doamnă și mi-a zis: ”uite, vezi, parcă e Nina”. În poveste există și un cățel pe nume Farid, și el la fel de excentric (poartă ochelari cu rame de sârmă, gen John Lennon) și amuzant.
Și încă un argument cuceritor în favoarea Olguței: în carte se vorbește foarte mult despre jazz. Iar Olguța iubește jazzul. De parcă nu avea destule calități!
O să-l cunoaștem și pe bunicul Constantin, dar pentru că îi place misterul, voi păstra și el misterul în ceea ce-l privește.
La întâlnirea de la Gaudeamus va participa și ilustratorul cărții, Jozsef Vass, și el tot clujean, licențiat în grafică și design.
Copiii vor putea afla sâmbătă după-masă de la scriitorul Alex Moldovan cum se scrie un roman și ce planuri de viitor are Olguța, pentru că volumul doi este în curs de scriere. O discuție relaxată despre cărți, scriitori și desenatori.
Chiar ar fi păcat să lipsiți!
Doina Borgovan