Hotelul Dacia: între luxul de odinioară și ruina din zilele noastre
Potrivit unui inventar realizat în anul 2016 de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Cultural, aproximativ 70% dintre clădirile de patrimoniu din Satu Mare se află în stare avansată de degradare. Însă, situaţia fostului Hotel Dacia, unul dintre obiectivele arhitecturale-simbol ale Transilvaniei, este cea mai gravă.
Articol editat de , 8 aprilie 2017, 06:00
În anul 2007, imobilul a fost vândut cu 1.7 milioane de euro unui om de afaceri din oraşul Negreşti Oaş. La cumpărarea clădirii, Vasile Ţânţaş a promis că după reabilitarea integrală a acesteia, în centrul vechi al oraşului va fi deschis unul dintre cele mai luxoase hoteluri din NV-ul ţării. Promisiunea s-a dovedit a fi vorbă în vânt, astfel că la aproape zece ani de la cumpărare, fostul Hotel Dacia a ajuns aproape o ruină. În urmă cu circa doi ani, singura iniţiativă a proprietarului clădirii, somat de autorităţile locale, a fost să ascundă faţada degradată a imobilului în spatele unei pânze de protecţie, şi aceasta aflată deja în stare avansată de degradare. În acelaşi timp, interiorul clădirii, afectat de lucrările începute în 2007, dar abandonate în scurt timp, riscă să se prăbuşească.
Reprezentanţii administraţiei publice din Satu Mare caută soluţii pentru situaţia fostului hotel, dar concretizarea acestora este aproape fără şansă, în condiţiile în care Primăria nu-şi permite să dea peste 5 milioane de euro, preţul cerut de proprietar, care a decis să vândă imobilul. Primarul Kereskenyi Gabor explică:
Proprietarul fostului hotel a scos la vânzare imobilul. A notificat şi Primăria în acest sens, dar municipalitatea nu dispune de 5 milioane de euro, preţul cerut de proprietar. În afară de asta, şi dacă am reuşi să cumpărăm clădirea, trebuie să luăm în calcul şi alţi aproximativ 8 milioane de euro cât ar costa reabilitarea şi repunerea în funcţiune. Soluţia pentru recuperarea acestui monument arhitectural ar fi să se găsească un investitor care să fie interesat inclusiv de reabilitarea clădirii. (Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare)
Până la găsirea soluţiilor a căror aplicare ar putea reda comunităţii fostul hotel, proprietarul imobilului a fost sancţionat cu aproape 800.000 de euro de Direcția pentru Cultură Culte și Patromoniu Cultural. Directorul Mircea Drăgan precizează că sancţiunea a fost aplicată deoarece, deşi este conştient de degradarea clădirii, proprietarul nu a întocmit nici măcar un proiect de conservare, ci a luat doar măsuri minime de protejare a faţadei. Însă, achitarea amenzii şi executarea pedepsei cu închisoare de un an, sunt deocamdată incerte, deoarece proprietarul imobilului a atacat prin recurs sentinţa pronunţată de Judecătoria Satu Mare:
Procesul a fost soluţionat la Judecătoria Satu Mare, care a stabilit ca administratorul clădirii să achite o amendă de aproape 800.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată, precum şi pedeapsa de un an de închisoare pentru proprietar. În prezent, dosarul se află la cel de-al doilea termen la Curtea de Apel, în urma recursului înaintat de proprietar. Nu cred că are vreo şansă de câştig, deoarece toate datele sunt în defavoarea lui. (Mircea Drăgan, directorul DCCPC Satu Mare)
Revoltaţi şi fără să cunoască dedesubturile problemei şi adevăratele motive pentru care Dacia a devenit o ruină, sătmărenii solicită să se ia măsuri şi îşi amintesc cum era pe vremuri:
– Nu ştiu cine a cumpărat clădirea, dar în atâţia ani ar fi trebuit să facă măcar nişte reparaţii!
– Arată jalnic acum, acolo în centrul oraşului! Pe vremuri era un restaurant şi un hotel de lux în Satu Mare, şi o adevărată bijuterie!
Situat în plin centru al oraşului, fostul Hotel Dacia, clădire emblematică pentru Satu Mare, a fost inaugurat în anul 1902. Datorită spectaculozităţii şi eleganţei obiectivului, proiectul după care a fost construit a fost medaliat cu aur la un concurs de arhitectură organizat în capitala Austriei.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.