Ascultă Radio România Cluj Live

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Se mânca păsulă, fasolea cu curechi cu hribi uscate, cu copite uscate (ciuperci uscate)…

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?
Foto: Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Articol editat de cristina.rusu, 9 aprilie 2017, 06:00

Cu umor specific ardelenesc, Ligia Bodea, tânăra sălăjeancă pasionată de valorile satelor de pe Valea Barcăului aduce în atenția publicului, preparate culinare de post, simple, bazate exclusiv pe ingrediente locale, fără gram de coloranți sau conservanți artificiali.

Sarmale cu păsat, mămăligă cu miere de prune (silvoița), care este nelipsită; o dulceață care are în consistență apa, se fierbe în căldare până se elimină lichidul, fiind de o consistență care se poate folosi atât în aluate, cât și mâncarea ei. Este un produs sănătos, nu se folosește zahăr, fără conservanți.

Și la desert avem o plăcintă, scoverzi, prăjitură cu miere de prune, care o făcea bunica, nelipsită, fiind din ulei, fărină, din aceea nulașă dacă avea…adică din aia mândră, care se folosea de multe ori în scop ceremonial, pentru că ei mâncau pâinea cea de toate zilele, din fărină învălită, adică din mălai, porumb măcinat și cu secară; de grâu prea puțin…

Sunt multe rețete, trebuie să le degustăm…(Ligia Bodea)

Și nu puteam vorbi despre mâncare fără să intru în bucătărie, de această dată printre farfuriile doamnei profesoare Silvia Hodiș, o altă sălăjeancă pasionată de frumusețea satului ardelenesc.

Am vrut să-ți fac o surpriză, am pus grăunțe la fiert (boabe de porumb), ceea ce se făcea în satul meu iar în cuptor am făcut mălai. Nu este o plăcintă ci este un fel de prăjitură de mălai.

De regulă în zilele de post (sigur, nu săptămânal) se fierbea câte o oală de grăunțe, pe aragazul de la țară de dimineața până de cu seară, până când se moaie foarte bine și apoi cu zahăr…deci apa respectivă amestecată cu grăunțe și cu zahăr… Era un dulce pentru copii, da toată lumea mânca și era extraordinar de bun.

După un desert pe bază de grăunțe am plecat convins că încă mai putem mânca sănătos chiar și într-o lume ticsită de alimente industrializate, cu etichete pe care numai chimiștii le pot citi și înțelege.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

          

     

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor