Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?
Se mânca păsulă, fasolea cu curechi cu hribi uscate, cu copite uscate (ciuperci uscate)…
Articol editat de cristina.rusu, 9 aprilie 2017, 06:00
Cu umor specific ardelenesc, Ligia Bodea, tânăra sălăjeancă pasionată de valorile satelor de pe Valea Barcăului aduce în atenția publicului, preparate culinare de post, simple, bazate exclusiv pe ingrediente locale, fără gram de coloranți sau conservanți artificiali.
Sarmale cu păsat, mămăligă cu miere de prune (silvoița), care este nelipsită; o dulceață care are în consistență apa, se fierbe în căldare până se elimină lichidul, fiind de o consistență care se poate folosi atât în aluate, cât și mâncarea ei. Este un produs sănătos, nu se folosește zahăr, fără conservanți.
Și la desert avem o plăcintă, scoverzi, prăjitură cu miere de prune, care o făcea bunica, nelipsită, fiind din ulei, fărină, din aceea nulașă dacă avea…adică din aia mândră, care se folosea de multe ori în scop ceremonial, pentru că ei mâncau pâinea cea de toate zilele, din fărină învălită, adică din mălai, porumb măcinat și cu secară; de grâu prea puțin…
Sunt multe rețete, trebuie să le degustăm…(Ligia Bodea)
Și nu puteam vorbi despre mâncare fără să intru în bucătărie, de această dată printre farfuriile doamnei profesoare Silvia Hodiș, o altă sălăjeancă pasionată de frumusețea satului ardelenesc.
Am vrut să-ți fac o surpriză, am pus grăunțe la fiert (boabe de porumb), ceea ce se făcea în satul meu iar în cuptor am făcut mălai. Nu este o plăcintă ci este un fel de prăjitură de mălai.
De regulă în zilele de post (sigur, nu săptămânal) se fierbea câte o oală de grăunțe, pe aragazul de la țară de dimineața până de cu seară, până când se moaie foarte bine și apoi cu zahăr…deci apa respectivă amestecată cu grăunțe și cu zahăr… Era un dulce pentru copii, da toată lumea mânca și era extraordinar de bun.
După un desert pe bază de grăunțe am plecat convins că încă mai putem mânca sănătos chiar și într-o lume ticsită de alimente industrializate, cu etichete pe care numai chimiștii le pot citi și înțelege.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.