Paştele evreiesc, numit Pesah, începe luni seara
Evreii se pregătesc pentru o mare sărbătoare religioasă – Pesah-ul, care va începe luni seara şi va dura 8 zile în diaspora.
Articol editat de Andreea Leonid, 9 aprilie 2017, 12:57 / actualizat: 18 aprilie 2017, 11:03
Este o sărbătoare a „libertăţii” celebrată în amintirea eliberării din sclavia egipteană sub conducerea lui Moise, dar şi a suferinţelor îndurate de popor în timpul peregrinării prin deşert.
Sărbătoarea de Pesah începe cu o masă specială numită Seder, iar cel mai vârstnic bărbat al familiei sau al comunităţii spune povestea ieşirii din Egipt.
Masa are un rol simbolic. Se mănâncă azimă sau pască, făcută din aluat nedospit, iar din alimentaţie lipseşte, pe toată durata sărbătorii, orice produs obţinut prin dospirea unui aluat, fiind singura interdicţie din perioada Pesah-ului. De asemenea, la Seder se mănâncă printre altele ierburi amare în amintirea vremurilor triste petrecute în Egipt şi se beau câte patru pahare de vin.
Radio Cluj urează tuturor evreilor „Hag Pesah Sameah!”
Andreea Leonid