Ascultă Radio România Cluj Live

Expoziţia „Grupul celor 6 + 1”, la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în perioada 12 aprilie – 4 mai 2017, expoziţia „Grupul celor 6 + 1”. Vernisajul va avea loc miercuri, 12 aprilie, de la ora 18.00.

Expoziţia „Grupul celor 6 + 1”, la Muzeul de Artă

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2017, 15:25

Curatoriată de Dr. Dan Breaz, expoziţia Grupului celor 6 + 1 îşi propune să readucă în faţa publicului Grupul celor 6, care a avut o contribuţie semnificativă la revirimentul picturii din România la sfârşitului anilor ’90.

Andrei Câmpan, Kudor Duka István, Aurelian Marius Piroşcă, Mihai Pop, Leonard Vartic şi Pattantyús – Ábrahám Zoltán fac parte dintr-un grup artistic care, printr-o artă preponderent figurativă, căuta să reafirme capacitatea genului pictural de a-şi păstra relevanţa într-o perioadă în care eforturile de sincronizare cu fenomenul artistic contemporan tindeau să plaseze pictura într-un plan secund.

Recuperarea accelerată a legăturii artei autohtone cu performance-ul, instalaţia, fotografia şi arta video părea să însemne pentru mulţi şi o reactualizare a mitului morţii artei sub ipostaza mitului morţii picturii.

Actuala expoziţie reia componenţa Grupului celor 6, adăugând prezenţa profesorului-artist Ioan Sbârciu.

Ultima dată, această componenţă s-a manifestat în expoziţia Fin de siècle, care în anul 1999 părea să pună punct activităţii unui grup artistic semnificativ.

Andrei Câmpan s-a format la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în intervalul 1992-1998. S-a remarcat mai ales din 1996 până în prezent în muzee şi galerii din ţară şi din străinătate, notabilă fiind activitatea sa promovată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Galeria Plan B sau de Bienala de Artă Contemporană de la Praga.

Andrei Câmpan trăieşte şi lucrează în Cluj. Pictura lui Andrei Câmpan este o inedită insolitare a realităţii imediate, asemănătoare onirismului deconcertant, specific curentului picturii metafizice.

Kudor Duka István este artist vizual și profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Artistul s-a făcut cunoscut prin expoziţii personale şi de grup la Pécs (2016), Milano (2011), Londra (2009) sau Debrecen (2008). Artistul trăiește și lucrează în Cluj. Lucrările sale se individualizează prin calitatea deosebită a desenului, prin integrarea sa în structuri compoziţionale contemporane şi prin abordarea unor genuri artistice diverse.

Pattantyús – Ábrahám Zoltán este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 2002 a înființat un atelier de design și tâmplărie orientat spre păstrarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului. În 2017, unul dintre produsele dezvoltate împreună cu Bertha Savu a fost premiat în cadrul German Design Award, pentru inventarea unui nou sistem de îmbinare fără șuruburi. Zoltán Pattantyús – Ábrahám trăiește și lucrează la Cluj. Lucrările sale păstrează constanta grupului, care investighează partea neobişnuită a lumii vizibile.

Aurelian Marius Piroșcă a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 1999. Lucrările sale au participat la expoziţii de grup din Rostock (Germania, 2003), Haga (2009), Boston (2015) sau New York (2016). În lucrările lui Aurelian Marius Piroșcă surprinde capacitatea sa de a decupa din realitatea concretă detalii surprinzătoare sau, uneori, absurde, care interoghează mecanismele psihologice implicate în actul de selecţie vizuală.

Pirosca-0420

Mihai Pop este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și coordonator al Galeriei Plan B, Cluj și Berlin, spațiu de producție și expunere a artei contemporane. Comisar al Pavilionului României la ediția din 2007 a Bienalei de Artă de la Veneția și curator al expoziției lui Adrian Ghenie, Darwin’s Room la ediția din 2015 a Bienalei de la Veneția, Mihai Pop este unul dintre inițiatorii centrului cultural Fabrica de Pensule, deschis la Cluj în 2009.

Mihai Pop trăiește și lucrează la Cluj și Berlin. Lucrarea cu care participă la actuala expoziţie, datând din perioada imediat următoare terminării studiilor, reprezintă o distanţare faţă de practica preponderent figurativă a grupului. Lucrarea sa se individualizează prin sugestiile tactile ale texturilor elaborate şi prin discreţia cromatică.

Mihai pop

Leonard Vartic este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Leonard Vartic trăiește și lucrează la Cluj. Ceea ce surprinde în lucrările sale este expresivitatea aparte a drapajelor, incluse în compoziţii a căror naraţiune e fragmentară şi stranie.

leonard vartic

Ioan Sbârciu a absolvit secţia „Pictură” a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” în anul 1973, clasa prof. Petre Abrudan. În anul 1997 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.), iar în 1999 a devenit preşedinte al filialei de la Cluj a U.A.P.

În perioada 2000-2008 a fost rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (U.A.D.), şi începând cu anul 2008 a devenit, mai întâi, preşedinte al UAD Cluj-Napoca, iar mai apoi preşedinte al Senatului aceleiaşi universităţi. Dintre cele mai semnificative expoziţii din România le menţionăm pe acelea de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (2005, 2007 împreună cu artistul Markus Lüpertz), Galeria Anaid (Bucureşti, 2006, 2007), precum şi expoziţia „Semn (di) Segni” – Ioan Sbârciu în dialog cu maeştrii artei moderne (Alighiero Boetti, Arnulf Rainer, Hermann Nitsch, Emilio Scanavino, AR Penck, Bruno Munari, Emilio Vedova şi César), Galeria IAGA (Cluj-Napoca, 2014).

Începând din anul 1992 până în prezent, Ioan Sbârciu a avut importante expoziţii personale şi de grup atât în Europa, cât şi peste ocean, dintre care le amintim pe acelea din Tokyo (2010), Roma (2015), Herentals (Belgia, 2015), Bruxelles (2016) şi New York (2017).

Deşi preponderent abstractă, creaţia artistului Ioan Sbârciu reprezintă, în anumite lucrări, o formă de experimentare a dialogului abstract-figurativ. Reprezentările sale, peisaje sau figuri umane, nu exclud universul concret, ci îl includ unei proiecţii interioare, care ne rezervă întotdeauna privelişti surprinzătoare.

Reintegrarea într-o expoziţie a creaţiilor mai recente ale membrilor grupului vine să pună în valoare teme, abordări, discursuri artistice neprogramat similare, care permit în mod organic includerea lor în expoziţia Grupul celor 6 + 1.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca