Ascultă Radio România Cluj Live

Concert de Paşte la Filarmonica „Transilvania”

Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, alături de soliştii Borbála Balázs şi Adrian Mărcan, vor interpreta „Un recviem german” de Brahms. Dirijorul corului este Cornel Groza. Concertul vocal-simfonic dedicat sărbătorilor de Paşte, dirijat de József Horváth va avea loc, joi, 13 aprilie.

Concert de Paşte la Filarmonica „Transilvania”

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2017, 16:53

afis 13 aprilie

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001 a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare – dirijat orchestră – sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi George Prêtre.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

În anul 2011, József Horváth a fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional „Liszt 200”, organizat la Opera Maghiară din Cluj, cea mai importantă manifestare est-europeană dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Gheorghe Roşu, soprana Borbála Balázs a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco, Horiana Brănişteanu, Ion Buzea, Jean Louis Chastaing şi Ionel Pantea. În palmaresul ei se regăsesc Marele Premiu la Concursul „Paul Constantinescu” (Ploieşti, 2007), Premiile II şi III la Festivalul Liedului Românesc (Braşov, 2008 şi 2009), Premiul III şi Premiul Special la Festivalul „Marţian Negrea” (Ploieşti, 2008), Premiul III la Concursul „Ferdinand Weiss” (Cluj-Napoca, 2009).

A colaborat cu Filarmonicile din Timişoara, Oradea, Târgu Mureş, Iaşi, precum şi Operele Naţionale din Cluj-Napoca şi Bucureşti. În prezent, este angajată a Operei Maghiare din Cluj. Printre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se numără Vlad Conta, Sabin Păutza, Victor Dumănescu, György Selmeczim József Horváth, Zsolt Jankó, Szabolcs Kulcsár şi Cristian Sandu.

Soprana şi-a înscris în repertoriu roluri din operele Directorul de teatru, Nunta lui Figaro, Così fan tutte şi Flautul fermecat de Mozart, Medium de Gian Carlo Menotti, La traviata şi Rigoletto de Verdi, Boema de Puccini, Das Liebesverbot de Wagner şi Şezătoare la secui de Kodály; operetele Prinţesa circului şi Baiadera de Kálmán, Văduva veselă şi Dragoste de ţigan de Lehár, Magnatul Miska de Szirmai.

Din repertoriul vocal-simfonic, soprana a interpretat Simfonia a IX-a de Beethoven, Petite Messe Solennelle şi Stabat Mater de Rossini, Recviemul de Fauré, Un recviem de german de Brahms.

Adrian Mărcan a început studiul muzicii la vârsta de 9 ani, la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, absolvind în anul 1988 secţia violoncel. În anul 1990 devine student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat arta cântului cu Iulian Jurja, Ion Ţibrea şi Gheorghe Roşu, timp în care a fost angajat al Operei şi Filarmonicii din Cluj, în cor. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ion Buzea şi Cornel Stavru.

În anul 1995 devine solist al Operei din Braşov, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent, având numeroase colaborări cu operele, teatrele lirice şi filarmonicile din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, Craiova, Târgu-Mureş, Galaţi, Bacău.

De asemenea, între anii 1996-2004 a predat canto în cadrul Facultăţii Muzică din Braşov. Între anii 1995-2013 a susţinut numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia şi Franţa, atât cu Opera din Braşov, cât şi cu alte instituţii din ţară: Opera Naţională Română Cluj, Opera Naţională Română şi Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Teatrul liric „Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi.

A colaborat cu instituţii din străinătate ca solist, în producţii de operă sau concerte vocal-simfonice, dintre care amintim: colaborarea cu Opera din Tesalonic (rolul lui Marcello din Boema, 2006), Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău cu rolul lui Figaro din opera Bărbierul din Sevilla (2006), şi Opera din Tirana cu opera Don Giovanni (2006), Teatro di Madrid cu rolul lui Figaro din Bărbierul din Sevilla şi rolul lui Escamillo din opera Carmen (2010); Carmina Burana în cadrul Festivalului de la Gut Immling cu Münchner Symphoniker (2011); turneu în Japonia cu rolul lui Escamillo din Carmen, cu Opera Operetta Classical Vienna Series din Viena.

Adrian Mărcan şi-a făcut debutul în repertoriul vocal-simfonic în 2008 cu Filarmonica de Stat „Transilvania” (Carmina Burana, dirijor Camil Marinescu), interpretând în 2012, în compania aceluiaşi ansamblu, Un recviem german de Brahms (dirijor Paul Mann).

Repertoriul său cuprinde roluri din opere precum: Don Giovanni din Don Giovanni, Contele Almaviva din Nunta lui Figaro şi Guglielmo din Così fan tutte de Mozart; Malatesta din Don Pasquale, Belcore din Elixirul dragostei şi Enrico din Lucia di Lammermoor de Donizetti; Figaro din Bărbierul din Sevilla şi Dandini din Cenuşăreasa de Rossini; Escamillo din Carmen şi Zurga din Pescuitorii de perle de Bizet; Marcello din Boema, Sharpless din Madama Butterfly şi Michele din Il Tabarro de; Silvio din Paiaţe de Leoncavallo; Ford din Falstaff, Germont din La traviata şi Conte di Luna din Trubadurul de Verdi etc.

A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Emil Simon, Cornel Groza, Florentin Mihăescu, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Cornel Trăilescu, Dorel Munteanu, Corneliu Calistru, Vlad Conta, Camil Marinescu, Alexandru Lăscae, Traian Ichim, Gabriel Bebeşelea şi mulţi alţii.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
Cultural miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:28

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”

Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu şi conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală,...

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 16:04

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii

Din 15 ianuarie, serile de teatru continuă la teatrul turdean, iar primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii programat în 15...

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 13:42

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Consiliul Judeţean Alba va găzdui miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, un eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură...

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos

Duminică, 12 ianuarie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Don Carlos de Friedrich von Schiller.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 13:02

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord

Teatrul de Nord din Satu Mare marchează Ziua Culturii Naționale printr-o săptămână de evenimente teatrale ce vor demara duminică, 12 ianuarie,...

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 12:32

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur...

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj
Cultural joi, 9 ianuarie 2025, 15:56

Pace și iubire la început de 2025

Teatrul Național Aureliu Manea pregătește în această perioadă la Fabrica de Teatru, premiera unui nou spectacol, Filtre de dragoste după...

Pace și iubire la început de 2025
Cultural miercuri, 8 ianuarie 2025, 15:08

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va organiza miercuri, 15 ianuarie, un eveniment special, dedicat...

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale