Colecție spectaculoasă de cactuși
O familie de timişoreni deţine cea mai spectaculoasă colecţie de cactuşi din partea de vest a României. Magdalena şi Melchior Levai au în colecţie peste 3.000 de exemplare rare şi spectaculoase.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2017, 18:00
Cei doi colecţionează cactuşi de peste 40 de ani şi recunosc că pentru a fi colecţionar de flori cu ţepi ai nevoie, în primul rând de timp, pasiune şi multă răbdare. Cei doi, împărtăşesc această pasiune de când s-au cunoscut.
Soţii Levai nu mai cunosc numărul exact al exemplarelor, dar cred că au o colecţie de peste 3.000 de cactuşi, exemplare rare, spectaculoase, pretenţioase. Unele exemplare au îmbătrânit odată cu proprietarii.
Melchior Levai are o specie din 1978, pe când plantele de acest gen erau foarte scumpe.
Printre speciile din colecţia familiei Levai se numără florile care seamănă cu nişte pietre.
Sunt ‘pietrele vii’ care cresc în Africa, lângă Oceanul Atlantic. Sunt foarte multe specii care imită pietrele, înfloresc toamna şi necesită o îngrijire specială. Se numesc ‘plantele bărbatului leneş’, a declarat Magdalena Levai, care mai spune că aceste plante rezistă fără să fie udate chiar şi un an de zile, întrucât absorb umiditatea din atmosferă.
Mulţi spun că este uşor să întreţii cactuşii, pentru că nu trebuie să te omori zilnic cu udatul, dar Melchior Levai este de altă părere.
Sunt plante care se pot ţine relativ uşor şi sunt plante care se pot ţine foarte greu. Sunt cam patru categorii de plante. Dacă nu ştii cum şi ce să faci, atunci poţi pierde planta, a declarat Melchior Levai.
Frumoasele exemplare de cactuşi sunt păstrate iarna în sera amanajată special în podul casei, însă acum, odată cu încălzirea vremii, a venit sezonul ca florile să fie mutate în grădină.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.