Tradiţii şi obiceiuri în miercurea din Săptămâna Mare
Până în miercurea din Săptămâna Mare, trebuie primenite casa, curtea şi grădina casei.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2017, 06:00
De-a lungul veacurilor, viața la țară a fost o îmbinare între necesitățile gospodărești și rânduiala religioasă, lucru vădit cel mai bine în ultima săptămână a Postului Mare.
Ajunși aici, oamenii știu ce au de făcut în fiecare dintre zile. Unele dintre aceste rânduieli sunt întâlnite în mai multe sate, altele sunt restrânse la doar câteva comunități, învecinate. Ele constituie o comoară de înţelepciune populară, sedimentată cu fiecare generație şi de aceea sunt cu atât mai frumoase.
Fiind miercuri şi zi de post, oamenii trebuie să ia aminte la ce se poate face şi, mai ales, la ce nu este îngăduit să se facă.
Creatoarea populară Eugenia Linul ne spune care este rânduiala în Salva, localitate păstrătoare de tradiţii din Ţara Năsăudului:
Miercurea Mare este o zi însemnată, în care nu se coase, iar mai demult nu se ţesea pânză. Celelalte lucruri se puteau face. Miercurea aceasta trebuie ţinută în post şi rugăciune. (Eugenia Linul)
Mai în sus pe Sălăuța, la Telciu, Floarea Homei ne spune că aceasta este ultima zi în care datina mai permite să îţi pregăteşti casa de sărbătoare.
Până miercurea trebuie să fie toate casele curăţate, la fel curţile şi grădinile. Apoi, lumea se pregăteşte pentru sfintele sărbători pascale. Miercuri seara trebuie mers la biserică, la denii. (Floarea Homei)
Pentru ziua de joi sunt altele de făcut, conform rânduielii tradiţionale. În vremurile cu opaiț în casă, femeile suflau în flacăra acestuia s-o stingă cu gândul la ceea ce aveau de făcut încă din dimineața zilei ce urma.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.