Ouă cu mărgele, la Salva
Pe Valea Sălăuţei din Bistriţa-Năsăud în Vinerea Mare sau Seacă, cum mai este numită de credincioşi, ouăle sunt înroşite şi împodobite şi cu mărgele.
Articol editat de Andreea Leonid, 14 aprilie 2017, 06:00 / actualizat: 18 aprilie 2017, 11:41
Localitatea Salva este singura din judeţ în care se practică obiceiul împodobitul ouălor cu mărgele, explicaţia fiind aceea că multe femei confecţionează costume populare şi pene de păun, iar cusutul mărgelelor este îndeletnicirea lor de bază.
Potrivit tradiţiei, vopsitul ouălor se face în după-amiaza zilei de vineri. După ce au postit până la prânz, femeile pregătesc ouăle, pe care le introduc în apă clocotită, în care se află coji de ceapă roşie, aceasta fiind cea mai veche metodă de vopsire, păstrată timp de mai multe generaţii.
Nu lipsesc nici motivele decorative, pe care ţăranii le obţin prin lipirea pe ouă a unor frunze de trifoi, talpa-gâştei, păpădii sau a unor crenguţe.
După ce ouăle au fiert şi au prins culoare, sunt scoase şi puse în coşuleţe împodobite cu flori şi iarbă, pe care oamenii le aşază în ziua de Paşte pe masa festivă. Odată vopsite, la Salva ouăle primesc o armură din mărgele de diferite culori şi motive.
Fiecare dintre gospodine vrea să aibă cele mai frumoase ouă. Lucrăm câteodată zile întregi ca să le împodobim. Eu am învăţat obiceiul de la bunica mea care a vrut să vadă cum arată mărgelele de pe cămăşi pe ouă. I-au ieşit foarte frumoase şi de atunci, în fiecare an, împodobim ouăle cu mărgele şi ne mândrim cu ele pentru că sunt foarte frumoase, a relatat creatoarea populară Virginia Linul din Salva.
În seara de Înviere, localnicii obişnuiesc să pregătească un coş cu ouă roşii, pască şi slănină, care este dus la biserică pentru a fi sfinţit de către preot.
Din aceste bucate mănâncă întreaga familie în prima zi de Paşte, fiind prima masă servită în fiecare casă după postul ţinut de credincioşi.
Cristiana Sabău
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.