Sărbători fericite? Aveţi grijă!
Evitaţi excesele alimentare şi consumul de alcool în cantităţi mari. Acestea sunt recomandările pe care le fac medicii cu ocazia Sărbătorilor pascale.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 aprilie 2017, 12:35
Majoritatea produselor care se consumă în această perioadă sunt greu digerabile şi, de aceea, pot crea probleme de sănătate. Puteţi mânca orice, dar în perioade diferite ale zilei, spun specialiştii, care atrag atenţia că sarmalele şi friptura de miel nu fac bine dacă sunt consumate la aceeaşi masă.
Mai mult, şeful Direcţiei de sănătate publică din Cluj, doctorul Mihai Moisescu-Goia, spune că, la friptura de miel, garniturile ideale sunt salatele, conopida sau fasolea verde şi nu cartofii, orezul sau pastele.
Recomandăm cumpătare când servim mâncărurile tradiţionale de Paşti. Carnea de miel este mai greu digerabilă şi, având în vedere postul anterior ţinut de credincioşi, e de dorit să o consumăm în cantităţi mici, fără excese, să nu o combinăm cu foarte mult alcool, tocmai în ideea de a nu crea acel disconfort aparatului digestiv şi a ne putea bucura de sărbători.
Iar în momentul în care avem manifestări de indigestie să ne adresăm medicului de familie sau serviciilor de urgenţă, în caz de urgenţă. (dr. Mihai Moisescu-Goia)
Şi în cazul ouălor, care în aceste zile sunt vedeta meselor, indiferent de perioada din zi în care se mănâncă, se recomandă consumul cu moderaţie, mai ales în cazul copiilor.
Să nu consumăm multe ouă, că sunt frumoase, plăcute, dar sunt grele pentru organism, deci totul trebuie cu cumpătare. Eu aş recomanda maxim două ouă pe zi, dar trebuie să avem foarte mare grijă la copii.
Pentru copii este o magie oul şi ar mânca cât de multe. Dar, în cazul lor, un ou pe zi este arhisuficient. (dr. Mihai Moisescu-Goia)
Dar ce facem atunci când tentaţia unei mese îmbelşugate este mai puternică decât recomandările medicului? Farmacistul Claudia Simon are câteva sfaturi utile pentru gurmanzi sau pentru cei care au băut câteva pahare în plus:
Enzimele sunt foarte recomandate, se iau după o masă copioasă de Paşti. Trifermentul e cel mai la îndemână. Sau, înainte de masă, se poate lua un Colebil. Persoanele care au sensibilitate sau care ştiu că o masă copioasă le-ar putea dăuna e de preferat ca, înainte de mesele principale, să ia câte un Hepazen.
Hepazenul e un medicament natural, care oferă protecţie ficatului împotriva hepato-toxinelor. Şi, eventual, după masă, un Triferment şi atunci totul e în regulă.
În cazul consumului de alcool în exces e nevoie de o hidratare corespunzătoare. Există suplimente cu vitamine şi minerale efervescente, care au o absorbţie mai rapidă. De preferat, în ziua următoare, antioxidanţi, vitamine, hidratare şi multă odihnă. (farmacist Claudia Simon)
În concluzie, iată câteva sfaturi simple, oferite de medici, care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători:
1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi, alături de legume proaspete de sezon.
2. Carnea de miel (drob, friptură etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
3. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei etc.).
4. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!!
5. Alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat.
6. Cafeaua şi tutunul consumate în exces pot produce amețeli, tulburări cardiace sau intoxicaţii. Se recomandă un consum moderat, nu mai mult de 3-4 ceșcuţe de cafea pe zi.
După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.
Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:
Nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
Nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
Păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
Nu uitaţi de igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.