Periuţele de dinţi şi sănătatea
Periuţele noastre de dinţi nu sunt atât de curate pe cât am putea crede.
Articol editat de cristina.rusu, 15 aprilie 2017, 06:00
Există posibilitatea ca acestea să conţină urme de materii fecale, mai ales în cazul în care împărţim aceeaşi baie cu o altă persoană.
Infestarea periuţelor poate avea efecte negative importante pentru sănătatea noastră orală.
Studiul a fost realizat de cercetători ai Universităţii din Quinnipac, SUA. Aceştia au întreprins un sondaj în rândul studenţilor din cadrul acestei instituţii de învăţământ.
Subiecţii au fost aleşi pentru faptul că locuiesc într-un campus universitar, unde există spaţii sanitare comune. Pentru a realiza studiul, specialiştii au recoltat periuţele de dinţi ale fiecărui student. Obiectele au fost observate la microscop, iar rezultatele obţinute sunt de-a dreptul înfricoşătoare: 60% dintre periuţe erau contaminate cu materii fecale.
Problema principală nu este infestarea cu bacteriile care trăiesc în mod normal în organismul nostru, ci infestarea cu bacteriile, paraziţii şi viruşii ce nu se găsesc în flora noastră intestinală, a declarat coordonatorul acestei cercetări, Lauren Aber.
Se pare că orice metodă pe care o folosim pentru a ne menţine periuţele curate nu ajută cu nimic.
Mai mult decât atât, este indicat să evităm depozitarea periuţelor în carcase de protecţie, pentru că astfel bacteriile găsesc un mediu propice dezvoltării lor ulterioare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.