„Ciocul ouălor” la Ocnița
Despre obiceiul umblatului „ a ouă” sau „în pciez”, cum se spune în unele dintre satele din județul Bistrița-Năsăud am vorbit în aceste zile, din urmă.
Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2017, 09:00 / actualizat: 18 aprilie 2017, 9:51
Dar, nu numai copiilor le place să ciocnească ouă roșii în sat, ci și oamenilor mari și asta dintotdeauna, pentru că există relatări că mai demult oamenii se adunau în sat în zilele de Paști și se bucurau ciocnind ouă roșii și povestind.
Despre reînvierea unui astfel de obicei este vorba în satul Ocnița, iar cea care face totul ca acest lucru să se întâmple este artista Cornelia Ardelean Archiudean.
Pentru ziua de Paști vom relua acest obicei, de „a da cioc” sau „ciocul ouălor”. Pe vremuri copiii veneau în această zi cu găletuțe din tablă pline cu ouă înroșite, în mijlocul satului, însoțiți de mame, bunici sau de tații lor. Unii dintre cei mai mari își întăreau ouăle cu un anume tratament, ca să câștige de mai multe ori.
La evenimentul de duminică vor participa toti oamenii din sat, spune Cornelia Ardelean Archiudean, care a fost sprijinită în organizarea acestei întâlniri și de soțul său, Florentin Ardchiudean, localnic și el.
La ora 16.00 ne vom întâlni în fața căminului cultural tot satul. Mămicile cu copiii de mână, să „dea cioc” și după aceea va urma un spectacol de muzică populară, cu ansamblul „Cununa grâului” înființat de noi la Ocnița acuma șase ani. (Cornelia Ardelean Archiudean).
Cornelia Ardelean Archiudean spune că multe bunici din sat își așteaptă la acest eveniment și nepoții de la oraș, pentru care au pregătit costume populare noi.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.