Duminica de Paști, ziua ouălor roșii și a jocului în sat
Ziua de duminică începe cu mersul la slujba de Înviere, încă de la miezul nopții de sâmbătă spre duminică.
Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2017, 06:00
În unele locuri din județul Bistrița-Năsăud se oficiază și liturghia în continuarea slujbei de Înviere, dar mai demult cele două momente erau oficiate la ora 6 dimineața.
Slujba de Înviere aduce bucuria pe fețele oamenilor, iar ziua de duminică este marcată de ea. În multe dintre satele din județul Bistrița-Năsăud copiii mai merg și în zilele noastre pe la casele din sat pentru a spune „Cristos a înviat!” și primesc ouă roșii.
În fiecare gospodărie din sat rămâne cineva acasă pentru a-i primi pe copiii care vin „a ouă”, cum se spune în satele de pe Valea Ilvelor.
Noi mergem la slujbă, dar rămâne cineva în casă, care împarte ouă la copii. Copiii o să vină până pe la prânz „a ouă”. Ei intră în casă și spun „Cristos a înviat!” și le răspunzi „Adevărat a înviat” și îi servești cu ou. Apoi, ei zic „Sărbători fericite” și pleacă la alte case.
Vin copii încă de când au 2 – 3 ani, de când pot să meargă în picioare, câteodată aduși de mamele lor, care îi așteaptă la ușă. Cam până sunt în clasa a patra sau a cincea. Și, de multe ori, vin copiii care sunt aici la bunici de sărbători și pentru ei e o mare încântare! În ziua de Paști se adună cam toți fii satului, plecați la oraș, ne poveșteste Vesa Mina, din Poiana Ilvei.
În urmă cu ceva ani, în satele din Bistrița-Năsăud oamenii țineau să se întâlnească în după-amiaza din prima zi de Paști în centrul satului. Lelea Nastasia Mureșan din Manic spune că acest obicei s-a ținut acolo până… când au apărut televizoarele!
Obiceiul acesta îl știu de când eram copilă mică și îl știu până acum, când s-o dat televizoarele astea. Dimineața mergeai la biserică. De la biserică ai venit, ai mâncat, după care te-ai dus în sat, acolo, în mijlocul satului.
Și erau copiii și bărbații cu ouă în traiste, le ciocăneau, alții pe luate și era o…o distracție. Și ținea până cam pe la patru. La patru trăgea clopotul și mergeam la vecernie. După aceea mergeam la joc. (Nastasia Mureșan)
În unele sate există oameni care vor să fie reluate aceste rânduieli, cum se va întâmpla în Ocnița, unde artista Cornelia Ardelean Archiudean și soțul său, Florentin au făcut apel la sateni să se întâlnească duminică după amiază în centrul satului, pentru a ciocni ouă roșii și a sta la povești.
Reînvierea acestor obiceiuri ar putea însemna și relansarea turismului rural în satele din Bistrița-Năsăud.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.