Alergia la gluten, declanşată de un virus?
Un virus inofensiv, în general, poate declanșa o alergie de durată la gluten şi poate provoca boala celiacă, o boală autoimună care afectează intestinul subțire, potrivit unui studiu publicat în revista americană „Science”.
Articol editat de cristina.rusu, 18 aprilie 2017, 12:46
Această descoperire evidenţiază rolul aparent important al infecțiilor virale în bolile autoimune, deoarece un virus este suspectat că ar provoca diabetul infantil de tip 1.
De asemenea, noua descoperire deschide posibilitatea ca vaccinurile să poată preveni într-o zi aceste boli, au declarat cercetatorii.
La persoanele cu boala celiacă, care afecteaza un american din 133, ingerarea de gluten din grâu, secară și orz, provoacă o reacție imună anormală la nivelul intestinului subțire, creând o inflamaţie care distruge peretele intestinal. Singurul tratament îl reprezintă evitarea consumului de gluten.
Acest studiu arată clar că un virus care nu este clinic patogen poate fi foarte dăunător pentru sistemul imunitar și poate crea condiții pentru o tulburare autoimună, boala celiacă, în special, a declarat Bana Jabri, director de cercetare la la Universitatea din Chicago, autorul principal al lucrării.
Studiul arată că aceşti viruşi intestinali numiţi reoviruşi pot afecta sistemul imunitar la gluten, o proteină care este deja greu de digerat.
La şoareci, aceşti reoviruşi umani declanșează o reacţie inflamatorie și pierderea toleranței orale la gluten. Dar o altă tulpină de virus, care este similar, dar genetic diferit, nu are niciun efect, se arată în studiu.
Reovirusul provoacă o creștere bruscă a anticorpilor în intestin, fapt care poate „afecta permanent sistemul imunitar și deschide calea pentru o reacție excesivă la gluten”, explică cercetătorii.
Majoritatea copiilor consumă zilnic cereale care conțin gluten în jurul vârstei de șase luni, atunci când sistemul lor imunitar este încă foarte vulnerabil la viruși și la alți agenți patogeni.
Pe parcursul primului an de viață, sistemul imunitar continuă să se formeze, făcând unii copii cu caracteristici genetice specifice mai sensibili la aceşti viruşi care pot provoca sechele intestinale durabile, explică dr. Jabri.
Acesta este şi motivul pentru care noi credem că, prin mai multe studii, ar fi înțelept să ne gândim la vaccinarea copiilor cu risc crescut de a dezvolta boala celiacă, conchide studiul.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.