Sirenele vor suna joi, 20 aprilie, în judeţul Cluj
În cadrul exerciţiului naţional, pentru testarea şi verificarea echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, PROCIV 2017, sirenele se vor joi şi în judeţul Cluj. În acest caz, populaţia nu trebuie să se alarmeze ne spun reprezentanţii ISU Cluj. Pe de altă parte, în caz de dezastre, doar 40.000 din 700.000 de cetățeni ai județului Cluj se pot ascunde în adăposturile existente în prezent.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 19 aprilie 2017, 06:00
În localitățle din județul Cluj simulările din cadrul exerciţiului PROCIV 2017 vor avea loc joi, 20 aprilie, în intervalul orar 10:00-15:00, perioadă în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, locuitorii comunităților din județul Cluj vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare. Câte tipuri de alarmare publică sunt şi cum pot fi ele recunoscute, am aflat de la Andrei Biriş, purtător de cuvânt la ISU Cluj.
Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”. (Andrei Biriş, purtător de cuvânt la ISU Cluj)
Se recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să își desfășoare în mod uzual activitățile, să urmărească informările ISU Cluj și a autorităților administrației locale, fără alte măsuri suplimentare. În cadrul exercițiului vor fi verificate doar sistemele de alarmare, iar mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
În judeţul Cluj sunt 477 de adăposturi de protecție civilă, iar la nivelul municipiului Cluj-Napoca doar 34.000 de persoane pot fi adăpăstite în caz de nevoie.
Alina Nechita