Ascultă Radio România Cluj Live

Vedete ale gimnasticii românești și europene vin la Cluj

A 7-a ediţie a Campionatului European Individual de Gimnastică Artistică masculin şi feminin se va desfăşura în perioada 19-23 aprilie, la Cluj, în Sala Polivalentă.

Vedete ale gimnasticii românești și europene vin la Cluj
Foto: Andreea Răducanu și Dan Izvoreanu

Articol editat de cristina.rusu, 19 aprilie 2017, 09:30 / actualizat: 19 aprilie 2017, 13:24

Este cea de-a doua ediţie găzduită de România după cea din 1957, desfăşurată la Sala Floreasca.

România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al Campionatelor Europene de Gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

274 de gimnaşti se vor afla în competiţie, 168 gimnaşti și 106 gimnaste, care vor lupta pentru cele 12 medalii de aur (7 la masculin și 5 la feminin).

Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu fosta campioană olimpică și mondială, Andreea Raducan:

Andreea Răducan: Este un eveniment foarte important pentru România și pentru gimnastica românească, noi ne dorim din suflet să fie o sărbătoare a gimnasticii europene aici la Cluj Napoca, chiar dacă acest campionat ar fi trebuit să fie la București, clujenii au fost mai pregătiți să ne primească și aveți sau avem o sală foarte frumoasă (pentru că este a României), în care ne dorim să organizăm o competiție așa cum am văzut și noi la competițiile internaționale la care am participat.

Cred că România și gimnastica românească merită acest lucru și ne obligă chiar și palmaresul impresionant pe care acest sport îl are.

Dan Izvoreanu: Din câte știu e prima dată după 60 de ani când România găzduiește o competiție de asemenea anvergură. Sunt emoții mai mari cu ocazia asta pentru gimnaști și pentru cei care pregătesc un asemenea eveniment?

A.R: Fără doar și poate în momentul în care mergi ca și invitat ești poate doar cu emoțiile de a urca pe aparat și de a concura; aici totul devine un pic mai complicat, deoarece ne dorim să fim gazde excelente pentru toți cei care ne vor vizita țara, pentru toți europenii care vor fi la Cluj Napoca și pentru delegația noastră.

Nu vă pot spune câte emoții am…este acea emoție pe care o trăiești, este o emoție amestecată și cu nerăbdare și cu dorința de a începe o dată concursul. Eu înțeleg acest lucru și cred că atâta timp cât noi, ceilalți vom veni cu energie pozitivă pentru echipele noastre, zic că vom fi susținători importanți în echipa noastră.

D.I: Concret, ce înseamnă organizarea unui asemenea eveniment ca și logistică?

A.R: Este o chestiune foarte complicată…tot ce ține de aparatura de gimnastică, tot ce ține de afișarea notelor, de ședințele tehnice cu arbitrii, președinții de federații care vor participa și care trebuie să fie conduși și să le facem acomodarea pentru tot ce înseamnă șederea lor la Cluj Napoca.

Este un număr de aproximativ 300 de sportivi care urmează să intre în concurs, cadre medicale, antrenori, staff…avem și o echipă foarte frumoasă de voluntari, cărora trebuie să le mulțumim pentru că mulți dintre ei au fost lângă noi încă de la început și au pus umărul și cred că este un soi de apreciere pentru tot ce înseamnă gimnastica românească, pentru că o astfel de competiție a venit greu după 60 de ani în România, nu știm când o vom mai regăsi aici.

Nu mă mai gândesc la un campionat mondial, dar măcar încă un campionat european și cred că este important ca acest concurs să iasă foarte bine, astfel încât să câștigăm și noi curaj în forțele proprii și să putem susține că suntem într-adevăr capabili să organizăm competiții.

Cred că și dintr-un fel de comoditate spunem că în România este mai complicat, nu se poate face, noi nu avem, nu prea știm, ori eu sunt convinsă că suntem capabili… să avem bunăvoință, curaj, implicare…

Eu zic că suntem oameni capabili să manageriem cât se poate de bine această săptămână de competiții frumoase pentru iubitorii de gimnastică și în final să sperăm că vom avea și rezultate foarte bune ale echipei noastre.

D.I: Și noi ținem pumnii sportivilor noștri! Ce gimnaști vor participa la această ediție?

A.R: Avem un grup de 10 sportivi, 6 băieți și conducătorul delegației masculine, care este Marian Drăgulescu, un sportiv pe care toată lumea îl cunoaște, cu o carieră excepțională, unul dintre cei mai longevivi sportivi din gimnastică; la fete suntem 4: este Cătălina Ponor, reprezentanta echipei feminine, alături de Larisa Iordache, avem și două fetițe debutante la senioare: Ioana Crișan care este din Cluj și Olivia Câmpean, 2 sportive de la care noi așteptăm o prezență frumoasă în competiție:

Poate că nu au șansele cele mai mari în a câștiga medalii, dacă ne gândim că la această competiție vor concura campioni mondiali, olimpici și fiecare își dorește să vină și să își mențină supremația în ceea ce înseamnă medaliile de aur.

Eu cred că important este ca debutantele noastre să aibă o prezență frumoasă, să știm care ne este nivelul și este un test foarte bun în condițiile în care este un campionat individual, deci nu avem concurs pe echipe.

D.I: La ce aparat avem șanse mai mari la medalii?

A.R: În primul rând Marian Drăgulescu are ca aparate preferate, aparatele pe picioare, sol și sărituri, dar a lucrat bine și la paralele și la bară fixă.

La fete este vorba de cele 2 aparate, bârnă și sol, să sperăm că nu vom dezamăgi pe nimeni, astfel încât să ne păstrăm un loc fruntaș la aceste 2 aparate prin Cătălina Ponor, Larisa Iordache dar și prin cele două fetițe Olivia și Ioana.

Cel mai important este (și ai noștri sunt foarte conștienți de acest lucru) ziua de calificări, astfel chiar dacă nu este un concurs pe medalii, în funcție de evoluția sportivilor noștri, vom știi ce șanse avem la medalii.

Avem nevoie de cât mai mulți români să fie prezenți în primii 24 pentru finala de individual compus și apoi primii 8 sportivi la fiecare aparat, este vorba de cele 6 aparate la băieți și 4 aparate la fete.

D.I: Am înțeles că va veni și Nadia Comăneci…

A.R: Cred că va fi o întâlnire extrem de frumoasă, este vorba despre foarte multe generații…fiecare generație va avea reprezentante în Sala Polivalentă de la Cluj Napoca: Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Ecaterina Szabo, Lavinia Miloșovici, Simona Amînar, Monica Roșu, Sandra Izbașa, Mirela Barbălată, sunt multe sportive și nu aș vrea să uit pe vreuna, dar sunt sportive care dacă ne-am aduce toate medaliile să le punem pe un panou, va fi nevoie de unul foarte mare!

D.I: Va fi o reuniune de clasă pentru gimnastele României…

A.R: Nu se întâmplă foarte des și iată că aici la Cluj avem posibilitatea să ne dăm întâlnire cu toate fetele; și parte dintre antrenori vor fi prezenți, mai ales că sunt și mulți antrenori români care au plecat să antreneze în străinătate și cu siguranță va fi o întâlnire foarte frumoasă…

D.I: Să nu uităm de concurs, le ținem pumnii de pe acum gimnaștilor și gimnastelor noastre, sperăm să ne facă mândrii și de data asta și să readucă gimnastica românească acolo unde îi e locul.

A.R: Noi ne dorim foarte mult acest lucru și am convingerea că și delagația noastră își dorește foarte mult să aibă o reprezentare frumoasă în această competiție, sper să nu fie o presiune mult prea mare cu toată galeria din tribune, sunt convinsă că vom vedea foarte multe steaguri tricolore, acesta ar trebui să fie un impuls pentru ai noștri!

Suntem cu toții alături de ei!

 

Dan Izvoreanu

Foto: facebook Emil Boc

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca